Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Архитекти превърнаха каменни руини в светла вила

Този ваканционен дом в Испания е дело на Laura Álvarez Architecture и е изграден от стените на каменна руина. Интересното е, че вилата е построена така, че да генерира повече енергия, отколкото консумира.  Кръстена Вила Slow, тя заменя бившата руина, намерена по хълмовете в природния парк Valles Pasiegos. Къщата е проектирана така, че да има минимално въздействие върху околната среда и разчита на въздушно-топлинна помпа с нискотемпературна отоплителна система и висококачествена изолация, за да увеличи максимално енергийната си ефективност.

„Къщата е свързана с електрическата мрежа, тъй като в Испания нямате право да строите без тази връзка ”, заяви основателят на студиото Лаура Алварес. „Топлинната помпа е свързана към мрежата и произвежда пет киловата енергия за всеки изхарчен киловат. Така тя произвежда повече енергия, отколкото консумира, затова можете да я наречете дом с нулева енергия.“

Визуално Villa Slow е предназначена да бъде много проста. Това е съвременна интерпретация на традиционната кабаня пасига – вид хамбар, който обикновено се среща в Кантабрийските планини. Той се отличава с масивен покрив от шифер и груби каменни стени, които се са пронизани от големи прозорци с изглед към долината.

Прозорците са изработени от висококачествено стъкло, предназначено да затопли интериора през зимата, докато големите дървени външни щори са предназначени да я предпазват от топлината през лятото. За разлика от екстериора си, интериора на Villa Slow е светъл и минималистичен, създавайки спокойна атмосфера като същевременно се фокусира върху гледките отвън.

В сърцето на къщата има голяма отворена кухня, дневна и трапезария, която гледа през гигантските прозорци разположени от двете страни. В същото време баните и спалните са скрити в рамките на две големи кубчета, които Laura Álvarez Architecture вмъкна в рамката на къщата от двете страни.

Източник: Dezeen