Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Архитекти превръщат отпадъчната дървесина в 3D колиба в Ню Йорк

Зашеметяваща колиба в щата Ню Йорк изглежда сякаш от вълни, благодарение на новаторската технология, която позволи, тя да бъде 3D отпечатана от отпадъчна дървесина и бетонни елементи. Архитектите Лесли Лок и Саса Живкович от студио HANNAH успяват да възстановят дървесината от ясенови дървета, повредени от инвазивен вид бръмбари, за да построят тази модерна, мъничка колиба в планината.

Разположена в Итака, щата Ню Йорк, иновативната колиба  определено се отличава със своята форма. Обшивката от ясен я свързва с пищната обстановка на гората, докато причудливите елементи, като извитата ламперия от дърво и дебели триъгълни бетонни колони, създават футуристично усещане почти като за космически кораб.

Широката употреба на дървесината е специално избрана от повредени дървета от ясен. В неговата кора яйцата си снася бръмбара Изумруден Ясенов Борер, който всяка година оставя 8,7 милиарда дървета в цялата страна толкова повредени, че те дори не могат да бъдат използвани от дъскорезниците като дървен материал. Насекомото е основната заплаха за популацията на ясен в Америка.

Работейки с иновативни методи на проектиране от HANNAH намират метод, който не може да защити дърветата от техният враг – бръмбара, но дава възможност отпадъчната дървесина да се използва по устойчив начин. Живкович обяснява: „Заразените ясенови дървета са с много специфична форма на „отпадъчен материал“, а нашата неспособност да ограничим болестта по тях, ги направи толкова изобилни, че можем и трябва да разработим стратегии за използването им като строителен ресурс.

За да започне проекта, фирмата създава двустепенен процес. Първо – изгражда роботизирана платформа, която обработва иначе безполезната дървесина, чийто парчета се редят като пъзел.

Втората стъпка включва създаването на солидна, екологична база за колибата. Отново преминавайки със силно иновативна стратегия за обработка, екипът произвежда девет застъпващи се 3D-отпечатани бетонни сегмента, които се използват за оформяне на основа, самата колиба, комина и интериорните компоненти. Този метод избягва необходимостта от изграждане на голямо скеле и лята основа.

Използвайки възможно най-малкото количество бетон, дизайнерите успяват да намалят общия въглероден отпечатък на проекта, като същевременно осигуряват здрав и устойчив фундамент.

С трайната си бетонна основа и уникалното оформяне на обема на дървесината, колибата  показва колко забавна и функционална може да е устойчива архитектура.