Архитекти проектираха мобилни лаборатории за COVID-19 тестване за изоставени общности


Нюйоркското студио Perkins and Will, в партньорство с датската фирма Schmidt Hammer Lassen Architects и дизайнерската група Arup, създаде проект за преоборудване на неработещи училищни автобуси в САЩ в мобилни лаборатории за тестване COVID-19, като средство за подобряване на тестването в изоставени общности.

Концепцията е училищните автобуси да се обзаведат с инструменти за бързо тестване ID NOW, както и със санитарна инфраструктура, като прегради от плексиглас, системи с отрицателно налягане на въздуха и автоматични мивки за миене на ръце. Всички елементи на мобилната тестова лаборатория ще са стандартни, за да могат да бъдат закупувани направо от рафтовете на различни доставчици за лесно производство, разказва In Habitat.

Здравословните и икономическите последици от пандемията са засегнали непропорционално хората с по-ниски доходи. В опит да направи тестовете по-достъпни, международният дизайнерски екип е създал мобилна лаборатория за тестване със софтуер с отворен код, която да обслужва уязвими и изолирани групи.

За да следват правилата за социално дистанциране, пациентите ще бъдат насърчавани да си назначават тестове чрез мобилно приложение, но те ще могат и на място пред самите мобилни лаборатории.

От съображения за безопасност, хората няма да бъде пускани в автобуса. Пред него ще се монтира навес със защитна преграда отвсякъде, като пробите ще бъдат взимани зад нея. След това те ще бъдат етикетирани и внесени в лабораторната среда вътре в автобуса чрез специална кутия за пренасяне.

Във всяка лаборатория ще работят двама техници, които ще анализират пробите с инструментите за бързо тестване ID NOW и после ще записват и качват резултатите в официалната база данни на федералното правителство на САЩ. След това те ще изхвърлят тестовите проби и изразходваните материали в торбички за биологични отпадъци, който ще се предават безопасно третиране.

Резултатите може да бъдат съобщавани и устно или чрез мобилното приложението към смартфоните на хората.

Стремим се да обединим интуитивните технологии и дизайна в създаването на уникално пространство за мобилни грижи“, казва Пол Макконъл, директор Дигитален дизайн в Arup.

Чрез бързото създаване на прототипи можем по-добре да се научим и да усъвършенстваме как да привличаме хората през процеса и да дадем на общностите увереност да се върнат към нормалното.“ – допълва той.

Обновените автобуси ще черпят електричество от генератори, монтирани на покрива.

В момента Perkins and Will търсят още партньори за проекта, които да разширят концепцията за дизайн.