Архитекти побраха 2 енергийно ефективни жилища на парцел от едва 7,5 м


Базираната в Торонто фирма baulkultur/ca показа свой проект на двойка красиви домове, построени в много тесен, вече запълнен парцел с широчина от едва 7.6 м в Торонто. Наречен zero79, той се състои от две вплетени една в друга сглобяеми къщи, в които има изобилие от стратегии за ефективно използване на пространството, както и няколко устойчиви функции, които им дават възможност да сведат до минимум своя въглероден отпечатък.

Всяка къща има три нива, изградени стратегически, за да се поберат в тесния парцел в центъра на Торонто. Фокусът в тях е върху пространствената ефективност, благосъстоянието (уелнеса) и устойчивостта.

Екипът решава да работи с сглобяеми материали, което намалява разходите, времето за строителство и отпадъците. След като са доставени, частите са сглобени на място само за 5 дни. След като са обработени и да не пропускат вода, цялата сграда е издигната за по-малко от седмица, което значително намалява въздействието на строежа върху околната среда.

Вплетени една в друга, за да увеличат максимално пространството, двете къщи са и изключително енергийно ефективни. Използвайки както пасивни, така и активни енергоспестяващи функции, те отделят 80% по-малко енергия от обикновените къщи.

Добре изолирани стени, отразяващи топлината покриви и трислойни прозорци осигуряват плътна обвивка, за да се намалят до минимум загубите на енергия. Допълнителните функции включват – високотехнологична система за охлаждане и възстановяване на енергия и LED осветление с интелигентен контрол.

В допълнение към своята енергоспестяваща облицовка, интериорният дизайн на домовете също играе роля в създаването на здравословна атмосфера за жителите им. Повечето от материалите за интериора са избрани с ниско съдържание на летливи органични съединения (ЛОС) или с липса на такива свойства – ЛОС са органични химикали, които имат високо налягане на парата при обикновена стайна температура. Тяхното високо налягане на пара се дължи на ниска точка на кипене, което кара голям брой молекули да се изпарят или сублимират от течната или твърда форма на съединението и да влязат в околния въздух, характеристика, известна като летливост.

Освен това, система за възстановяване на енергия осигурява постоянен свеж, филтриран въздух в помещенията.

 

 

 

Съсредоточавайки се върху уелнеса, архитектите също така са проектирали всеки дом да има изобилие от естествена светлина, която струи през жилищните пространства, с ярки бели стени и тавани. Подове от бял дъб и бяла облицовка завършват изискания, минималистичен дизайн.

Снимки: baulkultur/ca.