Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Архитектура от транспортни контейнери – 6 различни приложения

ранспортни контейнери

С годините архитектурата от транспортни контейнери придоби все по-голяма популярност и намери своето широко приложение в различни проекти по целия свят, включително и в България. Транспортните контейнери непрекъснато се оказват много по-функционални, отколкото сме предполагали, а всеки следващ проект ни убеждава в тезата, че те действително биха могли да заменят традиционното строителство напълно.

Първоначално транспортните контейнери бяха просто средство за доставка, след което започнаха да се превръщат в забележителни басейни за задния двор, докато към днешна дата с тях може да се изгради всичко – от малък еднофамилен дом, през офис и училище, до кафенета, шоуруми и многоетажни жилищни сгради.

И колкото и да си мислим, че сме видели всичко от този своеобразен „стил“ в съвременната архитектурна практика, убедени сме, че винаги ще има поне още 6 проекта, които правят впечатление.

1. Самодостатъчен дом от транспортни контейнери

Започваме с един от най-новите проекти в областта – Ahurewa. 🙂 С еко изолация и интегрирани слънчеви панели, този дом е идеалното решение за всеки, който търси живот „извън мрежата“.

Изграден е от 5 рециклирани транспортни контейнера, а жилищната му площ е 60 кв. м. Ahurewa е компактен, самодостатъчен и устойчив дом. Четири от петте транспортни контейнера са предназначени за същинската част на жилищното пространство. А петият е за котелно помещение към камината, с която се отоплява домът.

Разположен е в планините на Нова Зеландия, оборудван е с 12 слънчеви панела, 4kw системен инвертор, два резервоара за вода от 25 000 литра и септична система за компостиране.

Проектът е на Rosie и Living Big in a Tiny House.

транспортни контейнери

2. Училище от контейнери

Основното училище Legson Kayira в Малави, където е поместено и местното читалище, също е от транспортни контейнери. Освен това проектът и неговата функционалност позволяват сградата да се разширява непрекъснато с добавянето на още контейнери – за нови класни стаи, арт център или друго.

Проектът е на Architecture for a change. Структурата е предварително сглобена в Южна Африка и доставена в „готов вид“ тук. На място архитектурата е допълнена със зидани колони от тухли от местни производители. А вертикалните жалузи „покриват“ външните части около сградата, за да изпълняват функцията на сенници от една страна, но и като структурна опора за покрива, от друга.

транспортни контейнери
транспортни контейнери
Снимки: Architecture for a change / a4ac.co.za

3. Кафене от транспортни контейнери

Тетрис архитектура от транспортни контейнери. 🙂 Този проект определено променя дефиницията за „традиционно пространство“, когато говорим за кафе. Разчупвайки традиционната топла палитра на Starbucks, дизайнът е изграден изцяло от рециклирани транспортни контейнери.

Японският архитект Кенго Кума е подредил (по впечатляващ според нас начин) 29 рециклирани транспортни контейнера, за да изгради структурата на Starbucks заедно с прилежащ търговски център в Хуалиен, Тайван.

транспортни контейнери
транспортни контейнери
транспортни контейнери
снимки: Kengo Kuma Architects / kkaa.co.jp

4. Студио за двама

Жилище от 120 кв.м. в Ню Делхи, Индия. Проектът е на архитектите от Studio Wood. А общата площ, на която е разположено, е 360 кв. м.

За проекта архитектите използват стените на контейнер, като екзоскелетът е изграден от метални ферми, покрити с олекотени стоманени панели. Дизайнът е решен като многофункционална къща: може да се използва като студио през деня и като място за забавление през нощта.

транспортни контейнери
транспортни контейнери
транспортни контейнери
снимки: studiowood.co.in

Шоурум от контейнери

Шоурум на Goodman Westlink в Хонконг – проект на архитектурното студио A Work of Substance.

Архитектура от контейнери, решена със стъкло и дърво. Тук определено промишлената естетика на контейнерите е „смекчена“ от топлите характеристики на дървото и усещането за „свобода“ на стъклото, за да се постигне комфортен интериор в контакт с тропическата природа наоколо.

Подреждането на контейнерите създава две отворени тераси, които позволяват плавен диалог между вътре и вън.

транспортни контейнери
транспортни контейнери

Преносим офис от контейнери

Stack Pavilion е различно офис пространство на архитектурното бюро People’s Architecture Office (РАО) в Тайюан.

Представлява набор от съпоставени успоредно двойки от по 6 контейнера, които оформят двуетажната структура от павилиони. Архитектурата и разположението на сградата позволява различно приложение за отделните зони, но и като общо пространство. Освен това проектът е замислен така, че сградата от контейнери може да бъде демонтирана по всяко време и преместена дугъде.

Има и излаз към покрива, който представлява широка открита тераса, където освен гледка към заобикалящия пейзаж, предлага и още едно място за разнородни събития и срещи.

транспортни контейнери
снимки: peoples-architecture.com
P.S. 🙂

Освен интересни, с привлекателна архитектура и функционално разпределение, не трябва да забравяме и факта, че сред големите предимства на архитектурните решения от транспортни контейнери е това, че всеки има потенциала за модулно разширяване. Почти като да редиш Lego, нали?!

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

26.04.2021

Транспортните контейнери – още едно място за живеене в България

Интервю: Ани ДАМЯНОВА Днес в нашата рубрика „Клуб 1към1“ ви срещам отново с арх. Румен Първанов, който строи жилища от […]

Прочети още
къща контейнери 05.02.2021

Нова къща от стари транспортни контейнери

Архитектите на „LOT-EK Architecture & Design“ събраха стари транспортни контейнери, за да ги превърнат в нова и функционална “C-home Hudson” къща. Това е […]

Прочети още