Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Архитектура за пример – 6 жилищни проекта, които заслужават внимание

архитектура

Реставрирана викторианска къща, метална А-образна структура – среща между строителните традициите от времето на Тюдорите с ултра модерните решения, и новопостроена пасивна къща са сред 6-те нови примера за частни домове, които със сигурност заслужават внимание. И които спокойно можем да наречем с определението „архитектура за пример“. Всички те са и сред отличниците, наградени с регионалните архитектурни награди на Британския кралски институт за архитектура – RIBA Regional Awards 2022.

Copper House от Butcher Bayley Architects

Награда: RIBA East Award 2022

Тази едноетажна пристройка към стара викторианска къща в центъра на Кеймбридж демонстрира творческата стойност, която добрият архитект може да внесе в най-простия проект.

Адаптивно и доста практично решение за разширение на имот с висока стойност, това, което впечатлява тук, е, че архитектите успяват да интегрират „бъдещето“ в „миналото“ без да нарушават оригиналната архитектура на жилището и разпределението му.

Като малък домашен проект, архитектът на Copper House е приложил принципите на подхода за повишаване енергийната ефективност на жилището, както в реновираните части, така и в разширението. За изграждането на разширението е използвана дървена рамка с високи нива на изолация. А добавянето на зелен покрив е „скромен опит“ за подобряване на местното биоразнообразие.

снимка: © Matthew Smith
снимка: © Matthew Smith
снимка: © Matthew Smith
снимка: © Matthew Smith

1704_Wuduhus от Mole Architects

Награди: RIBA East Award 2022 и RIBA East Small Project of the Year 2022

Този проект е ръководен от клиент с много ясна концепция – за създаване на дом, в който да живее след пенсионирането си като мениджър от града с възможно най-малко въздействие върху околната среда.

С желание за постигане на компактна самодостатъчност, проектът е пример за пасивна къща. Разположението е „обърнато с главата надолу“: вместо стандартното разположение на кухнята и трапезарията на приземното ниво, то е използвано за спалня за гости, кабинет и сервизни помещения. А кухнята, всекидневната и главната спалня са разположени на първия етаж, за да имат максимален достъп до светлина и слънчеа енергия през целия ден.

Външната облицовка е от лиственица, а покривът е тип „пеперуда“, за да могат да се поставят оптимално соларните панели, както и тръба за събиране на дъждовна вода. Така енергийното потребление на къщата може да се движи близо до нулата през цялото време.

снимка: © Matt Smith
снимка: © Matt Smith
снимка: © Matt Smith
снимка: © Matt Smith
снимка: © Matt Smith

The Parchment Works от Will Gamble Architects

Награди: RIBA East Midlands Award 2022, RIBA East Midlands Conservation Award 2022 и RIBA East Midlands Small Project of the Year Award 2022

Възхитителна архитектура – Parchment Works е още един блестящ пример за интегрирането на модерно разширение към стара къща и останки от фасадата й от Викторианската епоха.

Руините са напълно запазени и заедно от останките на навес за добитък са свързани към основната къща – новите жилищни части са дискретно вмъкнати в разрушените стени като лека кожа, оставяйки масивните каменни и тухлени стени да доминират във външния израз.

Архитектите съчетават изобретателското повторно използване на съществуващи структури с регенерирани и модерни материали, за да създададат отличен пример за консервация и реставрация.

снимка: © Johan Dehlin
снимка: © Johan Dehlin
снимка: © Johan Dehlin
снимка: © Johan Dehlin
снимка: © Johan Dehlin
снимка: © Johan Dehlin
St John’s Street от Emil Eve Architects

Награда: RIBA London Award 2022

Проектът St John’s Street от Emil Eve Architects е пример за нисковъглеродно обновяване на историческа градска тъкан, което използва висококачествени устойчиви материали, за да създаде наситена атмосфера на топлина и спокойствие.

Без възможност за разширение или външна промяна на пространствата, архитектите са фокусирали намесата си върху серия от елементи на дограмата, за да създадат централна сервизна зона в центъра на плана. Тази шушулка съдържа склад, тоалетни и кухня. Тези нови вътрешни интервенции са замислени като самостоятелни елементи, облицовани с дограма и керамични повърхности, за да създадат отличителна атмосфера и идентичност.

Представянето на целия проект можете да видите тук.

интериор тухли
снимка: Emil Eve Architects
Ditton Hill House от Surman Weston

Награда: RIBA London Award 2022

Ditton Hill House е новопостроена, двуетажна самостоятелна къща на крайградска улица в района на гара Сърбитън в Лондон. Желанието на клиента е за съвременен дом с две спални с индустриална естетика, но да не бъде не просто минималистична кутия с отворен план.

Къщата успешно съчетава традициите на старите къщи, типични за епохата на Тюдорите, с модернистичната индустриална естетика, постигайки уникална хибридна визия. Традиционната A-образна височинае облечена в стоманена рамка – израз на модерността. Необичайното в този проект е, че структурата е проектирана като екзоскелет, подчертаващ наклонената й форма диаграматично. И… създава усещането, че сякаш е нарисувана от дете.

снимка: © Johan Dehlin
снимка: © Johan Dehlin
снимка: © Johan Dehlin
снимка: © Johan Dehlin

North Bank от Elliott Architects Ltd.

Награди: RIBA North East Award 2022, RIBA North East Conservation Award 2022 и RIBA North East Small Project of the Year Award 2022

Този проект е пример за това, което може да се постигне с изключително малък бюджет, на предизвикателен обект.

Въпреки, че е разположен в селски район, обектът има съседи от три страни. Затова и дизайнът е съобразен с това, като ориентира формата на юг към изключителните гледки към долината и Пенинските върхове отвъд.

Разположена в защитена зона, тази архитектура напълно отразява контекста и елементите на традиционните селскостопански хамбари в графство Нортъмбърланд. Външно къщата се основава на местния исторически народен език – стръмният покрив отдава почит на това както по форма, така и по пропорции. Според журито на RIBA Awards този смел дизайнерски подход е създал елегантно пропорционална форма на сграда със съзнателно използване на здрави материали, добивани от устойчиви източници. Намя как да незабележим например незавършената облицовка от лиственица и покривът от естествен цинк.

Този проект е и пример, че устойчиви сгради могат да бъдат изградени с ограничен бюджет.

снимка: © Jill Tate
снимка: © Jill Tate
снимка: © Jill Tate
снимка: © Jill Tate

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
01.10.2021

Най-старите къщи в света

Никога няма да сме сигурни за много от историческите твърдения в ранната човешка история, но по света има достатъчно артефакти […]

Прочети още
архитект Доши 02.01.2022

Индийският архитект Доши печели Кралския златен медал за архитектура – RIBA 2022

Със 70-годишната си практика, 94-годишният Балкришна Доши е вдъхновил поколения архитекти чрез своята възхитително целенасочена архитектура Кралският институт на британските […]

Прочети още