Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Архитектурна изложба „Миналото днес“: разказ за архитектурните богатства на „Малката Виена“

изложба

Архитектурна изложба „Миналото днес” разказва за културно-историческото наследство на град Русе, който не случайно е известен и като „Малката Виена“. Експозицията е и своеобразен опит да се направи връзка между минало и настояще, да се съхрани знанието за тях.

11-те произведения съдържат снимки, съхранявани в Държавен архив – Русе, съчетани в колаж със съвременния изглед на зданията и художествени елементи.

Произведенията представят едни от емблематичните сгради на Русе. Това са къщата на банкера Иваница Симеонов, построена по западноевропейски модел през 1895 г.; зданието на русенския затвор, открито през 1866 г.; сградата на банкера и търговец Сабетай Аврам Афталион в старата еврейска махала, строена през 1897 г. и по-късно използвана за Ловен дом; къщата на прочутия банкер Иван Буров, по-късно Пионерски дом; киното „Модерен театър“; сградата на питиепродавеца Стефан Гъдев от 1907 г., модерната за времето си  бирария „Кристал“; градските хали, построени по времето на русенския кмет Кирил Старцев; къщата на търговеца Шокрю Ахмедов от 1890 г.; сградата на търговеца и строителен предприемач Гатю Цонев от 1895 г. и търговската къща на Васил Радев.

Изложбата е реализирана по идея на Държавен архив – Русе и Общинската фондация “Русе-град на свободния дух” и може да бъде разгледана свободно от местните и гостите на града. Експонирана е в центъра – по ул. “Александровска”, точно срещу Съдебната палата.

На произведенията в изложбата са поставени QR кодове, чрез които желаещите могат на прочетат повече за всяка от показаните сгради. Към всяка от снимките има и текст на български и на английски език.

Изложбата ще остане експонирана до късна есен.

Архитектурна изложба „Миналото днес“, снимки: община Русе

Къщата на Сабетай Аврам Афталион в старата еврейска махала.

търговската къща на Васил Радев
09.02.2021

Без светло бъдеще пред сградата на първото застрахователно дружество у нас

текст и снимки: Силвия Петрова Покривът на първото в България застрахователно дружество „България“ продължава да тече, а общината в Русе […]

Прочети още
русенски сгради 01.06.2021

Отпуснаха пари за реставрация на две емблематични русенски сгради

текст и снимки: Силвия Петкова Две стари русенски сгради – паметници на културата, получиха финансиране за реставрация от Министерството на […]

Прочети още