Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Архитектурна разходка: 7 от най-красивите театри на Европа

театър

На 27 март се чества Световния ден на театъра, чиято традиция стартира през 1962 г. по инициатива на Международния театрален институт (International Theatre Institute ITI). Избраната дата не е случайна – на този ден се открива и сезонът на „Театър на нациите“ („Theatre of Nations“).

От 1962 година до наши дни, всяка година, един от начините за отбелязване на празника е изтъкнат артист да отправи своето годишно послание. За първи път през 1962 г. това прави Жан Кокто (френски поет, писател, дизайнер, художник, скулптор и режисьор). По традиция посланието на Световния ден на театъра се превежда на над 50 езика, разпространява се по медии и се чете преди постановки.

Театърът е едно от най-древните измежду 7-те изкуства, не просто разпространено, но и заемащо специално място във всички култури на света. А „домът“ на театъра обикновено заема ключово място не само в културната, но и в архитектурната история на всеки народ. Днес ви отвеждаме на архитектурна разходка из Европа, за да се насладим заедно на 7 от най-красивите театри на континента.

театър
снимка: Joe Daniel Price/Getty Images

Театър „Глобус“ в Лондон

Театър „Глобус“ в Лондон със сигурност е един от театрите, които си заслужава да посетим. 🙂 Известен и като Шекспировия глобус, началото му датира от далечната 1599 г., когато самият Уилям Шекспир пише и поставя своите пиеси. За съжаление е унищожен при пожар през 1613 г., след това възстановен и в крайна сметка напълно разрушен през 1644 г. Днешната сграда представлява реконструкция от 1997 г., базирана на запазени описания от 17-ти век и разкопки.

снимка: milanpublictransport.com

Театър „Ла Скала“ в Милано

Великолепният „Ла Скала“ е построен по проект на архитект Джузепе Пиермарини през 1776 – 1778 г. на мястото на църквата „Санта Мария дела Скала“, откъдето идва и името му.

Бляскав представител на неокласицизма, главната зала е с формата на подкова, оцветена в бели, сребърни и златни тонове, се отличава с безукорна акустика. Любопитното е, че при първоначалното й откриване в центъра на фасадата се е издигал портал за приемане на карети. През Втората световна война театърът е разрушен и възстановен в първоначалния си вид през 1946 г.

снимка: Shutterstock

Teatro Español в Мадрид

Театърът е важна част от историята на Мадрид и една от най-емблематичните сгради в испанската столица. Teatro Español e открит през 16-ти век и е един от най-старите театри в света, запазени до наши дни. Наследник на Teatro del Príncipe и Corral del Príncipe.

тази и заглавна снимка: wikipedia

Театър „Юлиуш Словацки“ в Краков

Още един от красивите театри на Европа! Построен през 1893 г. по модела на някои от най-добрите европейски барокови театри като Парижката опера, проектирана от Шарл Гарние, театърът в Краков носи името на полския поет Юлиуш Словацки. От тогава до днес той е и един от най-важните центрове на полската култура.

снимка: Jack Devant

Болшой театър в Москва

Когато говорим за величествена архитектура и театри, няма как да пропуснем Болшой театър, който се издига в центъра на Москва – не само най-големият в Русия и един от най-красивите театри в света, запазил оригиналния си имперски стил и до днес.

снимка: wikipedia

Фолкстеатър, Виена

Ако си мислите, че „Виенската опера“ е единствената сграда, която трябва да попадне в листата ви „задължително да посетя“ при пътуване до австрийската столица, рискувате да пропуснете много от архитектурния дух на града.

Фолкстеатърът е основан през далечната 1889 г. по молба на жителите на Виена. Идеята е да бъде тоталната противоположност на всичко онова, което представлява Императорския театър (Burgtheater), предназначен за местната аристокрация. Фолкстеатърът се превръща в културно пространство за всички социални прослойки. И днес е все още е предпочитано място за посещение на театрални постановки и събития от всички.

Народният театър

Народен театър „Иван Вазов“ в София

Последна спирка – „у дома“! Красивата сграда на Народния театър „Иван Вазов“ в столицата ни по нищо не отстъпва на другите европейски театри. Любопитни факти от над 100-годишната история на театъра можете да прочетете тук.

По традиция, на Световния ден на театъра, Съюзът на артистите в България връчи за 48-и път Националните награди за сценични изкуства ИКАР. А церемонията се проведе в Народния театър „Иван Вазов“.

Само ден по-късно, на 28 март на сцената на Народния театър от 19 ч. ще се проведе благотворителният концерт „Заедно за Украйна“.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
17.03.2022

Поредният разрушен паметник на културата – бомбардираха театъра в Мариупол с над 1000 цивилни

ЮНЕСКО: Заплахата за архитектурното наследство на страната е голяма. Руска бомбардировка е разрушила Драматичния театър в Мариупол, където са били […]

Прочети още
джамия 24.03.2021

Куполът на цветето: театър, вдъхновен от джамия

Театър Linxia Grand определено е един от най-впечатляващите проекти в съвременната архитектура. При това не само с уникалната си визия, […]

Прочети още