Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Архитектурната селекция в кинофестивала Master of Art 2021

кинофестивала

Започна петото издание „на живо“ на кинофестивала Master of Art. Това е единственият в Източна Европа международен фестивал за документални филми за изкуство. А програмата отделя специално внимание и на документални филми за архитекти, архитектурни постижения, исторически сгради, градоустройствени решения.

В категория „Архитектура“ тази година са представени 8 филма.

Селекцията разказва за живота на архитектурния гений Франк Лойд Райт; любовната история на Алвар Аалто; историята за създаването на Варшавското гето; за Прора – най-дългата сграда в света и трансформациите й през времето; за последния бунтовник в архитектурата – Станислав Немчик; за историята на Монреал; за реставрацията на най-отдалечения оазис на долината Драа (Сахара).

кинофестивала

Франк Лойд Райт: Фениксът от пепелта

Германска продукция от 2020 г. на реж. Загрид Фалтин, филмът представя вълнуващия живот на Франк Лойд Райт (1867-1959). Показани са и много неизвестни до днес кадри от живота на най-известния американски архитект.

Франк Лойд Райт е бил гений, умеещ да се промотира сам, почитан учител и провален бизнесмен. За 70 години той проектира над 1000 сгради, от които 500 са построени. През юли 2019 г. 8 от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Представени са и кадри, снимки и разговори с биографи, историци на изкуството и писателя Т. К. Бойл, живеещ в къща, построена от Райт. Бойл е и автор на бестселъра за съпругите на архитекта („Жените”).

„Аз съм най-великият архитект, живял някога.”

така възкликнал веднъж самият Райт.

кинофестивала

Бярке Ингелс: Да си направиш планина

“Wilkommen, bienvenue”, пее големия шеф през 2011 г., когато студио BIG печели конкурс за голям завод за преработка на отпадъци с цел извличане на енергия, със ски писта на покрива си. Целият процес – от пробите в началото до това, което се превръща във визионерски проект – е заснет с камера.

Продукция от 2020 г. на реж. Каспар Аструп Шрьодер и Рике Селин (Дания), лентата представя своеобразна филмово-строителна симфония, която проследява главните герои от отварянето на шампанското и създаванено на визията, през съкрушените мечти заради изтъркванията от изкуствения сняг до първото спускане по черния наклон.

Станислав Немчик: Последният бунтовник в архитектурата

Филм за подценявания архитект от Силезия – Станислав Немчик. Считан за виртуоз на тухлените сгради и известен още като „полския Гауди“. Филмът на реж. Марчин Засада и Марчин Новак (Полша, 2020) разкрива кой в действителност е той.

Алвар Аалто

Завладяващо пътуване във формата на документален филм от 2020 г. из живота и творчеството на един от най-великите модерни архитекти – Алвар Аалто. Филмът на Реж. Вирпи Суутари (Финландия) разкрива за пръв път съкровената любовна история между Алвар и съпругата му – архитектката Айно Аалто.

В тяхната философия „малкият човек” е винаги в центъра. В колоритната история на модернизма, срещаме и Рокфелер, Льо Корбюзие и Ласло Мохоли-Наги.

кинофестивала

Варшава: Разделен град

Част от селекцията на кинофестивала е и полската лента от 2019 г. на реж. Ерик Беднарски. Тя пренася във времето на създаването на Варшавското гето, показано от двете страни на разделящата го стена. Представя се и значението му за града днес, като се хвърля нова светлина върху трагичните времена на разделение, разрушения и масови убийства чрез неизвестни до момента кадри, заснети с любителска 8-милиметрова камера, и свидетелства на оцелелите. През 1941 г., скоро след създаването на Варшавското гето от нацистите, полски кинолюбител снима забележителен 10-минутен филм от двете страни на стената на гетото.

Оцелели от гетото и свидетели разкриват изумителните си спомени, а архитекти и историци на урбанизма разказват за смразяващата визия на нацистите за Варшава.

Колосът прора

„Чудовището край морето” и „Колосът от Рюген” – Прора е считана за най-дългата сграда в света. Построена в годините на Третия райх по идея на самия Хитлер, след войната сградата е превърната в една от най-големите казарми в ГДР.

Днес части от нея са хотели или ваканционни апартаменти, наоколо властва капитализма. Колосът Прора на реж. Нико Вебер (Германия, 2019) разказва не просто историята на тези исторически трансформации – от Хитлер през Хонекер и Студената война до днес. Той представя този гигантски лабиринт, разкривайки историческите пластове и показвайки неочаквани връзки на хората и обществата с модернистичната архитектура и феномена на масовия туризъм.

Монреал в светлината на спомените

Един от най-“леките“ филми в селекцията на кинофестивала. Омагьосваща и вдъхновяваща, работата на реж. Джанис Золф (Канада, 2020) провокират, чрез гигантски прожекции, които ни карат да забавим ритъм, да се огледаме и да вдишаме, докато персонажи от миналото изплуват от каменните стени на старата част на Монреал, докосвайки дълбоко със своите човешки истории.

М‘Хамид Оазис Мароко

Филмът проследява работата по реставрация и описване, предприети от международен екип от изследователи и доброволци в най-отдалечения оазис на долината Драа, в края на пустинята Сахара. Късометражната лента е работа на реж. Моника Коек (Великобритания, 2019).

Пълната програма на кинофестивала: masterofartfilmfestival.com.

Вижте още: