Арт инсталацията „Българските букви“ се появи в Берлин

Хиляди жители и гости на германската столица ще имат възможност за среща с българските букви и поезия до 30 септември


Арт инсталацията „Българските букви“ в беше открита в Берлин по инициатива на Българския културен институт и на Посолството на България в Германия на 15 юни. Тя е проект на „Българските букви“ на фондация „Прочети София“ се появи в парка „Джеймс Симон“ в центъра на Берлин.

Тя е поздрав от българска страна по повод предстоящото Председателство на Германия на Съвета на ЕС през втората половина на 2020 г.  На едно от най-оживените места на брега на река Шпрее, в близост до Берлинската катедрала и Острова на музеите, жителите и гостите на германската столица ще имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия.

Проектът се осъществи с подкрепата на Министерство на културата и Държавния културен институт към МВнР, а от германска страна беше подкрепен от държавния министър по въпросите на международната културна политика към федералния министър на външните работи на ФРГ – г-жа Мишел Мюнтеферинг и д-р Клаус Ледерер – сенатор по културните и европейски въпроси на провинция Берлин. Във време на криза, която скова целия свят, арт инсталацията има уникалната възможност да привлече вниманието на широк кръг публика върху българската азбука и поезия. Тя ще гостува в Берлин през целия летен сезон, до 30 септември.

Проектът „Българските букви“ представя 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в  латинската и гръцката азбуки – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София под името „Скритите букви“ и  създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета в столицата на България. През лятото на 2019 г. проектът гостува в Париж, а в края на 2019 г. беше реализиран и в Рабат, Мароко.

Към всяка от 11-те пейки в парка „Джеймс Симон“ са приложени стихове  на немски, френски и английски език на 28 български поетеси и поети.

Сред тях са Александър Вутимски, Блага ДимитроваКонстантин Павлов, Екатерина ЙосифоваНиколай КънчевФедя ФилковаМирела ИвановаЦочо БояджиевГеорги ГосподиновЦвета СофрониеваПламен ДойновСилвия ЧолеваИван ЛанджевНадежда РадуловаМарин БодаковКрасимира Джисова, Петър ЧуховГалина НиколоваСтефан ИвановАнна Лазарова,  Димитър КенаровМария КалиноваНикола Петров, Миглена Николчина, Емануил А. ВидинскиКристин ДимитроваНиколай Атанасов и Аксиния Михайлова.

Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата. Тя е третата официална азбука в Европейския съюз след латинската и гръцката азбуки, която се използва от повече от 300 млн. души в над 10 държави.

През месец септември в парка „Джеймс Симон“, както и в Българския културен институт в Берлин, ще се проведат и специално организирани поетически четения с участие на някои от авторите. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видени от хиляди жители и гости на Берлин, което прави инициативата изключително видима и достъпна за широк кръг публика.

Тодора Радева (куратор и продуцент), Кирил Златков (художник) и Иван Иванов (архитект) са авторите на арт инсталацията „Българските букви“.

За допълнителна информация можете да намерите на:

http://www.bulgarisches-kulturinstitut.de/

https://www.facebook.com/bkiberlin/

https://www.facebook.com/HiddenLettersBulgaria/

http://bulgarianletters.org/

https://www.culture-mfa.bg/

https://www.facebook.com/culturalinstitute.mfa/

Снимки: Bulgarisches Kulturinstitut – BKI in Deutschland/ БКИ в Германия