Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Артисти влязоха в изгорялата русенска опера, за да покажат, че сцената е всичко за тях

изгорялата

текст и снимки: Силвия Петкова

Какво е усещането за един артист да се върне в изгорялата сграда, в която само допреди няколко месеца е създавал красота и изкуство и е чувал аплодисментите на публиката? Какво е усещането да облечеш овехтял костюм, пострадал при пожара? Дали емоцията е по-различна? Дали творецът остава такъв независимо дали танцува и пее на блестяща сцена, осветена от прожектори или на такава, по която личат следите от огнената стихия?

Отговор на тези въпроси дадоха трима млади русенци от сдружение за изкуство и култура „Блок 14“, които подредиха фотографии на артисти от трупата на операта в Русе, направени в изгорялата сграда на културния институт.

Изложбата е озаглавена „ЖARTА“ и може да бъдат видени на централния площад „Свобода“ в града в продължение на един месец.

Кадрите са заснети в различни пространства на операта, непосредствено след пожара през 2020 г., при който пострадаха покрива и сцената. По този начин Евгения Явашева – автор на идеята, костюмограф и координатор на проекта, Асен Николов – фотограф и дизайнер и фотографът Мартин Попов изразяват своята съпричастност към колегите си от операта. За заснемането са били използвани костюми, които създават илюзията за засегнати от пожара. За щастие това не се случи в действителност.

„Искам да благодаря на всички артисти, които отделиха от времето си, за да участват в проекта и на ръководството на Държавна опера Русе, които ни позволиха да използваме сградата. Държа да уточня, че нито един костюм на операта не е пострадал по време на пожара. Костюмите, които използвахме за изложбата са бракувани от склада на операта, които ние обработихме и така заживяха нов живот“, разказа Евгения Явашева. Тя допълни, че за истинския артист всяко място се превръща в сцена, когато има какво да каже.

Всеки, видял фотографиите, няма как да не потръпне при вида на балерините, които танцуват върху изгорялата сцена или оперните певци, които изпълняват арии. Изображенията са изключително въздействащи и дори за някои шокиращи. Aртистите обаче са категорични, че сцената е всичко за тях независимо как изглежда и в какво състояние е!

изгорялата

Припомняме, че пожарът в Русенска опера стана през лятото на миналата година. При ремонт на покрива той пламна, а по-късно почти напълно изгоря въпреки неколкочасовата борба на пожарникарите с огнената стихия.

Оттогава артистите не могат да се върнат в своя дом и представят спектаклите си в зала „Филхармония“ или Доходното здание. И това ще остане така, докато покривът на Операта и нанесените от огнената стихия щети не бъдат възстановени.

Вижте още: