Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Асиметрична къща е с прозрачна фасада

Къща с асиметричен покрив на японския остров Хокайдо е реновирана и разширена от архитектурно студио Yoshichika Takagi + Associates.

Yoshichika Tagi + Associates извърши основен ремонт на къща от 1974 г. в покрайнините на град Фурано. Студиото „съблича“ двуетажната къща по дървена рамка. Фасадата от гипсокартон е премахната и заменена от черен ламаринен лист от три страни. Панелите от полупрозрачна гофрирана пластмаса покриват разширението от четвъртата страна.

Проектът се основава на проучване, извършено от студиото на асиметрични сгради в района, които са били популярни през 60-те и 70-те години. „Къщи като тази с деформиран покрив, могат да се видят често в Хокайдо, но е трудно да ги наречем красиви и не могат да се видят извън този район“, коментират от студиото. 

След като беше върната обратно по рамка, къщата е удължена с 1,8 метра по протежение на асиметрично заградената страна. Това разширение с дървена рамка с двойна височина е затворено от листове гофрирана пластмаса, създавайки оранжерийно пространство.

 Стъклените врати се отварят до нивото на земята, а боядисана дървена стълба води право към първия етаж. 

Yoshichika Takagi + Associates разделя къщата на две, така че зоните на децата да са на нивото на земята, а стаите за възрастни да са над тях. Спалня с две единични легла се намира на първия етаж, заедно с малка кухня и трапезария.

Трапезната маса е поставена върху платформа над пристройката до покрития балкон, която се простира от новата фасада. Из цялата къща има места оставени с оголени дървени елементи или стени боядисани в бяло. 

Източник: Dezeen.com

Снимки:  Ikuya Sasaki