Аз ти прощавам и ти ми прости!


Сирни заговезни или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди Великден.
На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

На този ден православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца, след него започва Великия пост.  На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни. Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.
В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме.
В Неделя сиропустна  християните се събират в храмовете за вечерна служба, след която взаимно се опрощават, като всички – духовници и миряни – си искат един от друг прошка и взаимно си прощават всичко сторено с дума, с дело или с мисъл.

Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни.

На Сирни заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове – целуват ръка и изричат: „Прощавай, мамо, тате“ – „Господ да прощава, простен да си!“, е задължителният отговор.

Веселието по време на вечерта е най-голямо при т. нар. хамкане. След вечерята бабата завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето храна. Обредът се нарича „люшкане“. Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата.

Сирни Заговезни е познат и с паленето на огньове (сиреници, клади) вечерта в неделя.

Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите духове. За здраве и късмет се прескача огъня. Затова празникът се нарича и Поклади.

Някъде въртят и факли (огруглици)  от слама. Смята се, че така се прогонват бълхите.

Честит празник и простете!

снимка:Интернет