Бъдещо строителство: Небостъргач ще яде смог


Как ли ще изглежда 2062 г.? Какво ли строителство ще видим тогава? Компанията Arconic хвърля светлина върху тази загатка със своята кампания наречена “The Jetsons“. Инженерите на фирмата работят заедно с екип от футуристи, за да разкрият какви ще са чудесата на бъдещето. Сред тях е небостъргач, който ще „се храни“ със смог и ще се самопочиства.

Интересното е, че повечето от технологиите, които ще се вложат в небостъргача са вече изобретени днес. Една от тези технологии е материалът EcoClean, който е представен за първи път през 2011 година. Когато водата се изпарява, тя се смесва с химикали от EcoClean, така че се формират свободни частици. Свободните частици ще засмукват и разграждат замърсителите, така че да почистват сградата като ще оставят съвсем слаба следа като от лек дъжд.

Arconic-Skyscraper-Full-Width-Tall-1020x544

 

„Функционалното покритие осигурява естетика, а също така и ползи за поддръжката, както и за заобикалящата среда като намалява съдържанието на замърсители около сградата“, казва Шери МакКлеъри, главен учен в Arconic. Компанията смята да обгърне близо 1000 кв. метра с EcoClean, което ще се равнява на гора от 80 дървета.

Arconic-Balconies-1020x610

Друга футуристична технология, която ще се появи на пазара преди 2012 година е Bloomframe, което представлява моторизиран прозорец можещ да се превръща в балкон само за 55 секунди. От компанията заявиха пред медии, че технологията ще бъде пусната на пазара в съвсем близко бъдеще.

Очаква се скоро да бъдат обявени още интересни технологии, които да променят виждането ни за градовете на бъдещето и да променят професията на архитектите завинаги.

Arconic-Future-1020x610