Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Бъкингамският дворец представя шедьоври на велики художници пред широката публика

Картини от велики майстори на живописта от Бъкингамския дворец – официалната резиденция на кралица Елизабет II, на които досега са се любували само изтъкнатите гости на монарха, стават общодостъпни за първи път от 200 години.

Творбите на Рембранд, Рубенс, Тициан, Вермеер, Каналето, Ван Дайк и други са изложени в Галерията на кралицата от тази седмица.  Изложбата „Шедьоври на Бъкингамския дворец” ще продължи до края на януари 2022 г., като в нея са включени 65 творби.

Според куратора Дезмънд Шоу-Тейлър това е единствената възможност перлите на изобразителното изкуство да бъдат видени от широката публика. Сред представените творби е картината на Рембранд „Корабостроителят и неговата съпруга“, която е една от любимите на кралица Елизабет Втора.

Галерията, открита през 2002 г., е в западното крило на Бъкингамския дворец и тя е с отделен вход.

В Бъкингамския дворец от 2017 г. се извършва основен ремонт, по време на който покривът, всички водопроводни тръби и електрическата инсталация, които не са сменяни от 50-те години на миналия век, ще бъдат приведени в съответствие с изискванията за пожарна безопасност. Крайният срок за завършването му е 2027 г.

Заради ремонта над 10 000 произведения на изкуството трябва да бъдат преместени, сред които картини, порцелан, гоблени, ювелирни изделия, ценни книги. Колекцията на британски монарси е събирана повече от 500 години.

 

Вижте още:

Изящното изкуство на ръчно изрисуваните мебели

Дайсуги – японското изкуство за създаване на дървен материал без изсичане на дървета