Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Българите теглят най-много кредити за ремонти

кредити

Хората на възраст 50+ години най-често взимат кредити за ремонт на дома. Около 40% от заявленията им са за такива проекти на средна стойност 4 751 лева. Два пъти и повече пък е средната сума при заявените кредити за ремонт при потребителите на възраст 40-49 години, където достига 10 691 лв. Докато при 20-годишните покупката на употребяван автомобил е най-честата цел на кредита – около една трета от техните заявления са за финансиране на кола на средна стойност 4 751 лв. По отношение на кредити за пари в брой, най-висока средна сума – около 8 хил. лева, заявяват хората на възраст 50-59 години.

Това показва най-новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ за периода май-октомври 2021 г., изготвен от БНП Париба Лични Финанси.

63% от заявленията за кредити са за ремонт на дома и обединяване на задължения

В разглеждание в обзора период – май-октомври – българите най-често търсят финансиране за реализиране на проекти за ремонт на дома – 35,3% от заявленията. За консолидация на задължения – 27,6%. А за покупка на употребяван автомобил – 16,1%.

Спрямо предходните шест месеца делът на най-търсените кредити не се е променил значително, сочи обзорът на БНП Париба Лични финанси. А това показва, че приоритетите на хората остават същите – уютен дом, разумно управление на семейния бюджет и притежание на по-добър автомобил.

Сред топ 10 цели на проектите са и пари в брой, лечение и покупка на мебели. А така също и разходи по семейни тържества, почивки, ремонти на автомобили и плащане на сметки.

8 835 лв. е средната сума на заявленията за кредити през периода май-октомври 2021 г..

Средният размер на заявките за потребителски кредити в разглеждания в обзора период, подадени към „БНП Париба Лични Финанси“, расте с 9,4% спрямо ноември 2020 г. – април 2021 г. Така тя достига до 8 835 лв. за разлика от шест месеца по-рано, когато размерът и е бил 8 074 лв.

Средният размер на заявките за топ 5 цели, които формират близо 90% от всички проекти, се увеличава с 11,4%.

Така размерът на заявленията за ремонт на дома расте с 6,7% – от 8460 до 9 026 лева. А за покупка на употребяван автомобил – с 6,5% или – от 8 596 лв. до 9 154 лв.

Средната сума на заявките за пари в брой се повишава с 15,3% до 5 718 лв., а за лечение – с 14,7% до 5 810 лв. Осезаемо понижение е отчетено обаче при кредитите за финансиране на семейни почивки. Ако стойността им е била около 7 014 лв. в периода ноември 2020 – април 2021, то през през май-октомври 2021 пада до 4 395 лв.

Българите между 20 и 40 години най-често кандидатстват за кредити за обединяване на задължения.

Една трета от заявленията, подадени от хората в тази възрастова група, са именно за такива проекти. И кандидатстват за кредити за консолидация на средна стойност от 9 330 лева. Според експертите на банката това показва, че младите хора са по-склонни да използват иновативни и удобни финансови продукти и да оптимизират месечните си разходи.

Обзорът на БНП Париба Лични финанси показва още, че над 90% от хората използват инструмента „обединяване на задължения“ не само да оптимизират и преструктурират стари кредити, но и за да финансират нови проекти. Това е една от причините клиентите да предпочитат по-висока месечна вноска за консолидация – средно 330 лв. Докато средната месечна вноска за останалите потребителски кредити на банката е в размер на 250 лв.

Пандемията промени навиците за кандидатстване за кредите на хората…

Мнението на експертите е, че хората, които използват кредити за обединяване на задължения, имат добри доходи и възможности да финансират нови проекти. В този смисъл заемът за консолидация при тях не е инструмент да се справят с висока задлъжнялост. Напротив – инструмент за ново потребление, с което да повишат стандарта си на живот. Тази тенденция се потвърждава и от факта, че хората консолидират по-малко от два заема. Това показва, че търсят удобство при изплащането на задължения, а не облекчение на дългово бреме.

Според експертите на банката финансовата култура на българите расте.

Това се доказва от промяната при използването на кредити за консолидация. През 2015 г. дялът им е 17,2% от всички заявления, а в края на октомври – 27,6%. Увеличаването на средната сума на тези заеми обаче също е двойно. Ако през 2015 г. тя е била средно от 5 325 лв., то сега е 10 890 лв.

Кредитиране по време на пандемия

Пандемията промени навиците за кандидатстване за кредите на хората, посочват експертите. Българите все по-често използват дистанционните канали за услуги. Това се доказва и от факта, че през разглеждания период 50,8% от заявленията са подадени онлайн, а други 21,4% – по телефона.

Най-често онлайн кандидатстването се използва от 20-годишните – 68% от техните заявления са подадени по този начин. Докато хората на възраст 50+ предпочитат контакта „лице в лице“ и 40% от тях кандидатстват в офиси на банката.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
жилище 21.09.2021

До 40% по-скъпо излиза ремонтът на жилище

От 20 до 40 % по-скъпо излиза ремонтът на едно жилище. Драстично са се увеличили цените на материалите както за […]

Прочети още
управление на парите 20.08.2021

Бум на кредити у нас, все по-трудно се обслужват обаче

За първото шестмесечие на годината броят на необслужваните кредити се увеличава с 40,9% на годишна база. Скок има и при […]

Прочети още