България е на 6-о място по износ на електрически велосипеди в Европа


България е 6-ият най-голям износител на електрически велосипеди в Европа. Това показва международно изследване в периода 2014-2019 г.

Повечето от големите производители у нас са прозрели потенциала на тази ниша още преди години. А в бъдеще прогнозите сочат още по-голям ръст в продажбите, заради „зелената сделка“.

Пазарът на електрически велосипеди в ЕС минава през сериозни изпитания през последното десетилетие. Решенията на Брюксел от началото на 2019 г., когато са приети анти-дъмпингови нормативи срещу вноса от Китай, дават сериозен тласък на компаниите от Стария континент. Това се отразява и на българските производители.

Според международното изследване на института за пазарна икономика, насочен към малките и средни предприятия, за периода 2014-2019 г. най-голям износ страната ни реализира в Германия, Румъния, Италия, Франция, Гърция и Полша, като най-бърз ръст в износа бележат велосипедите и мотопедите с помощен двигател. В тази група износът за 2019 г. възлиза на 196 млн. долара, а ръстът за 5-годишния период е 12%.

У нас все още няма целенасочени мерки на национално ниво. В община Димитровград преди години изпълняват международен проект.

„Имаме 20 велосипеда, разположени на две места и могат да се ползват от гостите и гражданите на Димитровград. Общинският съвет гласува символична такса от 2 лева и всеки може да ги ползват за каквото прецени“, заяви Иво Димов, кмет на община Димитровград.

Електрическите велосипеди се вписват в плановете на Европа за намаляване на въглеродните емисии.

По данни на европейската асоциация на производителите на велосипеди ако през 2017 г. са се произвеждали по 1,4 млн. бройки, то през 2019 г. те са 2,4 млн. А през следващите пет години прогнозите са те са достигнат 7-8 млн. бройки.