Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

България е на 7-мо място по жилищна собственост в Европа

кредити
Класация представя колко хора притежават собствен дом в Европа и как цените за 1 кв. м. жилищна площ влияят върху покупките.

Притежаването на собствен дом е голяма стъпка в живота на всеки, независимо в коя част на света се намира. Според последните международни проучвания обаче закупуването на имот изглежда все по-трудно, особено когато става дума за първо жилище.

Ново изследване на Compare the Market Australia представи класация на страните с най-висок процент на жилищната собственост в Европа. Сред тях, донякъде изненадващо, донякъде не чак толкова, се нарежда и България на сравнително челна позиция.

Според доклада страната ни заема седмото място по най-висок процент жилищна собственост.

За да определи страните с най-висок процент на жилищната собственост на Стария континент, екипът, направил проучването, взема предвид процента на жилищната собственост, средните цени на жилищата на квадратен метър и средните месечни наеми във всяка от разгледаните държави.

Кои са държавите с най-висок процент на жилищна собственост в Европа?

Първото място, с изумителните 96,1% от хората притежават собствено жилище, заема Румъния. Съседката ни е следвана от Словакия, където процентът също е внушителен – там жилищната собственост е изчислена на 92,3%. Любопитното тук е, че жилищната собственост в страната през 80-те години на миналия век е около 50% през 80-те години на миналия век. Резкият скок към днешна дата се обяснява с процъфтяването на пазара на недвижими имоти след падането на комунизма, без утвърждаването на реален наемен пазар.

Третото място тук си поделят Хърватия и Унгария, където 91,3% от хората притежават собствен дом.

Преди България, в класацията се нареждат и страните Литва (88,6%), Полша (85,6%) и Унгария (91,3%). У нас пък 84,3% от хората живеят в жилище, на което са собственици.

Класация на държавите в Европа според процента собственици на жилища.

Държави с най-малко на брой собственици на жилища.

На другия край на скалата се нареждат страни като Германия, Австрия и Дания.

Според данните от доклада само около половината от хората в Германия притежават собствен дом, където е отчетен и най-ниският процент на континента – 50,4%. За разлика от страните с най-висок процент на собственост върху жилища, Германия има силна икономика за отдаване под наем, с утвърдени политики като високи данъци при прехвърляне на покупки на недвижими имоти и липса на приспадане на данък върху ипотечните лихви, което затруднява покупката.

На второ място тук се нарежда Австрия с 55,3%. И тук отдаването под наем е по-силно развито спрямо закупуването по подобни причини. И най-вече, че наемането на жилище в Австрия е сравнително достъпно. Това е благодарение на добре развитата социална политика и големия брой социални жилища, които страната може да предложи.

Третото място по най-малък брой собственици на жилища е за Дания, където делът е 59,3%. Страната има високи цени на имотите. И по-конкретно – средно около 4900 долара на кв. м. Това обяснява и защо едва половината от хората са в състояние да си купят собствен дом.

Как цените на имотите оказват влияние върху покупателната способност?

От класацията се вижда, че процентът на хората, които притежават собствено жилище, варира значително. А основен фактор за това се оказва средната цена на имот в дадена страна. При сравняване на средната цена на имота на квадратен метър с процента на собственост върху жилища, се вижда, че има определена тенденция хората в страните с по-високи цени на имотите да са по-малко склонни да притежават собствено жилище.

Затова и страни като Люксембург, Франция, Германия и Австрия, където цените на квадратен метър са най-високи, попадат в класацията за най-нисък брой собственици. А изключение от общото правило се оказва Норвегия.

Същевременно България е страната с най-ниска средна цена на кв. метър жилищна площ и най-ниски наеми. Средната цена за покупка у нас според изследването е 932 евро, а на наемите – 310 евро. Подобна е и ситуацията в Румъния, където средната цена на кв. м е около 1264 евро за покупка и около 349 евро за наем/месец. В Словакия, която също се нарежда сред страните с висок брой собственици на жилища, цените на имотите са по-високи спрямо тези у нас и в северната ни съседка. Въпреки това обаче 2045 евро за кв. м за покупка на жилище се оказват напълно посилни за словенците и предпочитано решение пред наем от около 550 евро месечно.

От друга страна фактът, че цените на наемите са толкова високи в по0богатите страни като Люксембург, Германия, Норвегия и Австрия, където и жилищната собственост е ниска, показва, че излизането от цикъла на наемите може да е трудно, тъй като средните наеми на тези места поглъщат голям дял от бюджетите на хората, обясняват експертите.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
12.05.2022

Как продължаващата активност на логистичния пазар се отразява на наемите?

Поредно тримесечие на висока активност бележи пазарът на логистични площи в София и осезаем спад на общия им обем, става […]

Прочети още
Джей Балвин 12.04.2022

Джей Балвин: Този дом е моята душа

Не всеки ден човек може да влезе в дома на звезда от ранга на Джей Балвин (J Balvin). Днес обаче […]

Прочети още