България и Тунис с възможно сътрудничество в строителството


инвестиции сътрудничество

Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара и новият посланик на България в Тунис Веселин Дянков обсъдиха бъдещите българо-тунизийските икономически отношения. В срещата участва и Веселин Илиев – гл. директор “Външноикономическо сътрудничество” в БСК.

Тримата разгледаха възможностите за партньорство по отношение подобряването на външноикономическите отношения между България и Тунис.

Изводите са, че двете страни имат потенциал за сътрудничество в секторите строителство, информационни технологии, селско стопанство, химична и фармацевтична промишленост, инженеринг, туризъм, търговия и др.

Една от основните ми задачи е да промотирам българския бизнес в Тунис. И въпреки че мисията ни е малка – един посланик и един дипломат, ще работим активно за организиране на българо-тунизийски бизнес форум в най-кратки срокове”, сподели новоназначеният посланик.

По данни на БНБ, през 2019 г. тунизийските инвестиции в България са в размер на 3,1 млн. евро, а българските инвестиции в Тунис са 0.4 млн. евро.

Тунис участва във всички Рамкови програми на ЕС. От интерес за нас са Еразъм + Мобилност за установяване на контакти между млади предприемачи, студенти от инженерни специалности. Също и COSME сега – Single Market, за международно коопериране“. Това сподели по време на срещата Веселин Илев.

Илиев припомни още, че през 2013 г. БСК организира международни двустранни бизнес срещи, на които са се регистрирали първоначално 8 тунизийски фирми (от около 80), но в последствие са дошли само 4 – тези, които имат шенгенски визи. Според Веселин Илиев, визовият режим продължава да е проблем за осъществяването на бизнес контакти.

*снимка: БСК/Радосвет Радев (ляво) и Веселин Дянков (дясно)

Вижте още:

Къщи под земята