България има модерна СПА база, но няма реклама


Още от древността хората познават и използват благото на термалните води, това е бил и един от факторите за възникване на много градове, включително и София.

Балнеология идва от латинската дума Balneum, което значи баня, а СПА е акроним на латинската фраза sanitas per aquam, което значи „здраве чрез вода“.

Балнеологичните курорти през римско време са използвани за възстановяване на легионите и да укрепват тяхната военна мощ.
Цялата територия на днешна България е осеяна с римски терми и антични балнеолечебници като Сердика, Германея, която днес е Сапарева Баня, Пауталия (Кюстендил), Аугуста (днес – Хисаря), Сливенските бани – Танзос и Бургаските – Термополис. През 1885 година е написан и отпечатан първият български каталог на минералните води.

През 1882 година се прави първият химически анализ на минерална вода в България от 5 хисарски извора. Правителството на Източна Румелия издава за целта „Правилник за експлоатация на Хисарските бани“ и това се смята за официалното начало на българското балнеолечение.

Днес България разполага със завидното богатство на над 600 минерални извора.

Общият дебит на всички извори е 5000 литра в секунда, но само половината от тях се използват. А всъщност след Исландия България е на второ място по термален минерален ресурс.

Повечето находища са с температура между 37 и 50 градуса по Целзий. Хипертермални извори, тоест такива с висока температура, се срещат предимно в долината на Струма, Места и северното подножие на Западните Родопи.

Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева Баня. Водата му е пренагрята и излиза под налягане с температура от 103 °.

В Сапарева баня се намира и единственият гейзер-фонтан в България, който от време на време изригва с височина до 18 метра.

Заедно с прекрасния климат, кристално чистият въздух в балнеокурортите ни и естествените находища на лечебна кал България е един своеобразен СПА рай.
Или поне като потенциал. Защо обаче не сме разпознаваеми като такава дестинация за разлика от други европейски страни, чуйте в разговора със Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА.

Наскоро стана ясно, че България вече е една от страните, в които здравноосигурените германски граждани могат да идват на профилактика и балнеолечение, което ще се покрива от техните здравни каси. Очаква се това да постави страната ни на европейската карта за здравен туризъм и да привлече много нови СПА туристи.

Агенция Кросс

Snimka: Shutterstock