Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

България – с най-много потребители на фалшиви стоки в ЕС

фалшиви стоки
Повече от всякога потребителите са изправени пред рискове, породени от фалшиви продукти

България е с най-висок дял на потребители, подведени да купят подправени продукти – 19 %. Следват я Румъния (16 %) и Унгария (15 %), докато Швеция (2 %) и Дания (3 %) са страните с най-ниските дялове в рамките на ЕС. Това показа проучване на Европейските граждани и интелектуалната собственост (ИС), проведено от Службата на Европейския съюз за ИС.

Близо 1 на всеки 10 европейци (9 %) твърди, че е бил подведен да закупи подправени продукти.

Потребителите продължават да срещат трудности при разграничаването на оригиналните от фалшивите продукти като 6,8 % от вноса на стоки в ЕС — на стойност 121 млрд. евро — представляват подправени такива. При това, обхващат всички сектори: козметика, играчки, вино и напитки, електроника, облекло и дори пестициди.

В глобалния контекст на процъфтяваща електронна търговия — според Евростат през 2020 г. над 70 % от европейците са пазарували онлайн — несигурността във връзка с подправените продукти продължава да поражда опасения сред гражданите на ЕС. Според проучването една трета от европейците (33 %) са изпитвали съмнения дали закупен от тях продукт е оригинален.

В световен план се търгуват подправени фармацевтични продукти на стойност 4 млрд. евро.

Опасенията във връзка с подправени продукти нараснаха по време на пандемията от COVID-19. Разпространението на подправени лекарствени продукти като антибиотици и обезболяващи препарати, а наскоро и други медицински продукти като лични предпазни средства и маски за лице, постави това явление в центъра на вниманието, тъй като нарушителите се възползват от несигурността на хората във връзка с нововъзникващи лечебни препарати и ваксини.

Подправените продукти могат да породят сериозни рискове за здравето и безопасността.

Освен рисковете за здравето и безопасността чрез излагане на вредни химикали и други опасности, тези продукти често водят до пробиви в сигурността и до финансови загуби.

Цифровото пиратство също е привлекателен пазар за нарушителите. Налице са значителни загуби при IP телевизията (IPTV) например. Всяка година доставчиците на незаконна IPTV в ЕС печелят почти 1 млрд. евро, като нанасят вреда на създателите на съдържание и на законните предприятия.

Престъпленията с интелектуална собственост представляват доходоносна дейност, включваща организирани престъпни групи.

Все повече доказателства сочат, че съществуват връзки между подправянето и пиратството. А така също и с други престъпления като трафика на наркотици и на хора, киберпрестъпността или измамите.

Интелектуалната собственост е един от най-ценните активи на Европа и представлява ключов елемент от нашето социално и икономическо възстановяване, особено за малките предприятия.

Това коментира изпълнителният директор на EUIPO Кристиан Аршамбо. По думите му, пандемията от COVID-19 постави под лупа проблема, свързан с престъпленията с ИС. А причината е увеличението на подправените лекарства и медицински продукти, които пораждат допълнителна заплаха за здравето и безопасността на гражданите. „Това е отдавнашен проблем, често свързан с други видове незаконни дейности, който изисква спешни решителни, координирани действия. Наскоро беше потвърден и като един от десетте най-важни приоритета на ЕС в борбата с организираната престъпност“, допълва Аршамбо.

Подправените продукти могат да породят сериозни рискове за здравето и безопасността на потребителите, предупреждават от Европейските граждани и интелектуалната собственост.
МСП и нарушенията на ПИС.

Подправянето се отразява не само на потребителите, но нанася значителни вреди и на икономиката на ЕС. А по-специално на малките и средните предприятия (МСП). Според данни, посочени в проучването, 1 на всяко 4 МСП в Европа твърди, че е пострадало от нарушение на негова ИС. А само в България този дял е 39,7 %.

Дружествата, които притежават права върху ИС като марки или патенти, докладват за загуба на оборот (33 %) и навреждане на репутацията им (27 %). 15 % от тях сочат и за загуба на конкурентно предимство поради нарушения на техните права.

Днес по-малко от 9 % от всички МСП в ЕС притежават регистрирани права върху ИС.

За предприятията с такива права обаче ИС поражда огромна разлика. Т.е. МСП, които притежават ПИС като патенти, дизайни или марки, отчитат с 68 % по-високи приходи за всеки служител в сравнение с предприятията без такива права. Съответно и служителите им получават по-големи заплати.

Нов фонд с предвидени 20 млн. лева подпомага МСП да повишат конкурентноспособността си на пазара.

За да повиши осведомеността колко ценна е ИС и да помогне на МСП да повишат своята конкурентоспособност на пазара, EUIPO стартира програмата „Ideas Powered for Business“, която включва фонд за МСП с предвидени 20 млн. евро. Тази инициатива субсидира както услугите за оценка на ИС, така и 50 % от таксите за подаване на заявки за марки и дизайни на национално, регионално или европейско равнище, и също така помага на хиляди МСП да разработят стратегии за ИС в тези трудни времена.

21.04.2021

„Домът“ на Versace отвори врати с нови решения за интериора

Официалният шоурум на Versace Home, който ще предлага дизайнерски решения за интериора, отвори врати в сърцето на Милано. Проектът стартира […]

Прочети още
тухли 11.04.2021

Тухли от текстил – различни и екологични

Иновативното дизайнерско студио FabBRICK рециклира текстилни отпадъци, превръщайки ги в екологични тухли с широко приложение в интериорния дизайн. Идеята е […]

Прочети още