Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

България – стремглаво надолу в световния индекс за цифровото качество на живот

България

България слиза с 19 места надолу в световния индекс за цифровото качество на живот DQL.

Третото годишно издание на индекса класира страната ни 45-о място сред общо 110 държави. За това съобщиха от компанията за киберсигурност Surfshark, която изготвя класацията. Проучването обхваща над 6,9 милиарда души, което се равнява на 90% от световното население. То оценява държавите въз основа на съвкупност от пет основни стълба на дигиталното благосъстояние.

България показва добър резултат при финансовата достъпност на интернета – 20-о място. Доста по-слабо се представя в качеството на интернета обаче, електронната инфраструктура и електронната сигурност, където заема съответно 34-о, 64-о и 51-о място.

По индекса „електронното правителство“ страната ни също се представя доста зле като се нарежда на 49-о място.

На база обобщените данни цифровото качество на живот в страната слиза с цели 19 позиции надолу спрямо миналата година, когато заемаше 26-о място. Сега вече е 45-а в света и 29-а в Европа.

Подиндексът за достъпността на интернета за страната ни също бележи осезаем спад от 55%, а за качеството на уеб мрежата понижението е с 21%. 

В световен мащаб България все пак се нарежда десета по скорост на мобилния интернет (80,62 мегабита в секунда) и сред първите 20 по достъпност на интернета, изтъкват от кибер компанията.Като от началото на пандемията от Ковид-19 скоростта на мобилните данни в страната ни се е подобрила с 54%. 

Електронната сигурност на България е една от най-слабите в Източна Европа, а в света сме чак на 51-о място по този показател.

Макар в Източна Европа да заемаме 6-о място, където лидер в региона е Полша, следвана от Чехия и Словакия. 

Авторите на изследването отбелязват, че страната изостава в електронната инфраструктура и само около 67 на сто от българите използват интернет. Посочват, че и достъпността на мобилния интернет би могла да бъде по-добра. Като пример е дадено, че за да си позволят мобилни данни, хората в съседна Румъния трябва да работят шест пъти по-малко от българите. Освен това там широколентовият интернет е три пъти по-бърз, отколкото в България. 

Поглеждайки обобщените данни се вижда, че 6 от 10-те държави с най-високи резултати се намират в Европа. В този смисъл тенденцията от миналата година се запазва.

Дания е на първо място в индекса DQL за втора поредна година, плътно следвана от Южна Корея. Финландия е на 3-о място, а Израел и САЩ допълват първата петица сред 110 оценени държави.

В дъното на класацията са Етиопия, Камбоджа, Камерун, Гватемала и Ангола. 


Едно от основните заключения на DQL, че в глобален мащаб широколентовият интернет е по-малко финансово достъпен през 2021 година.

Хората трябва да работят с 11% повече (или 25 минути повече), за да си го позволят. В същото време обаче те трябва да работят с 29% по-малко (28 минути), за да могат да имат мобилен интернет. 

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
13.01.2021

Достъп до широколентов интернет ще бъде осигурен в селските райони

Широколентов интернет ще може да бъде изграден в селските райони в максималния му обхват, след като на днешното правителствено заседание […]

Прочети още
10.02.2020

Интернет се подигра с къщата на Ким Кардашиян

Миналата седмица ви показахме уникален поглед в къщата на Ким Кардашиян и Кание Уест. Богатата двойка закупува имението си за 20 […]

Прочети още