29-то място в света и 2-ро място на Балканите за България в класация на WDR 2021

България в топ 30 на световната класация World Design Rankings


световна класация

Международната класация World Design Rankings (WDR) отличи най-добрите в света на дизайна!

Първото място и тази година е за Китай, от общо 108 представени страни, с 86 награди Platinum от A’ Design Award & Competition. В топ 10 са още САЩ, Япония, Италия, Хонг Конг, Великобритания, Тайван, Германия, Турция и Австрия.

България определено печели вниманието, нареждайки се на престижното 29-то място.

Във „фонда“ на страната ни са 3 Platinum, 5 Golden, 22 Silver, 17 Bronze и 9 Iron награди на общо 35 български дизайнери и архитекти, отличени с A’ Design Award за периода 2010-2021 г. Така страната ни заема и 2-ро място сред балканските страни, с доста по-висок ранг от този на Гърция, Сърбия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Румъния, Косово, Албания, Черна гора и Македония.

WDR публикува и подробни класации на всяка от страните-участници за десетилетието. Ето кои български дизайнери и архитекти попадат в топ 10 за страната ни: 10. Io Architects. 9. Васил Велчев. 8. Христо Шидеров. 7. Николай Иванов. 6. Галина Милкова и Недко Николов. 5. Георги Тупалов. 4. Радо Илиев. 3. Свилен Гамолов. 2. Петър Захаринов. 1. DA Architects. 

 

award design

Da Architects с Platinum наградата в категория „Интериорен и изложбен дизайн“. Снимка: WDR

 

За World Design Rankings:

Основна цел на престижната класация е да допринесе за развитието и опознаването на световната култура чрез застъпване и подчертаване на добрия дизайн“, подчертават организаторите. Класациите имат за цел да предоставят моментна визия на най-актуалните тенденции в дизайна и потенциала на страните по света, като подчертават техните силни и слаби страни и наличните им възможности. Интересно тази година сред обявените резултати е включването на две нови държави – Макао и Ирак, докато челната десятка се запазва, макар и с леки раздвижвания – Хонг Конг изпреварва Великобритания, а Тайван и Германия – Турция.

дизайн

Петър Захаринов: “1×3 Coffee Table” е отличена с Platinum A’ Design Award през 2011 г.

 

световна класация

Свилен Гамолов: Столът “Еxo” печели Platinum A’ Design Award за 2018 г. Снимка: WDR

 

За A ‘Design Award and Competition:

Eдни от най-желаните и признати в цял свят награди за дизайн, обхващащи изключително широк спектър от области. Всяка година в конкура участват хиляди дизайнери. Само за периода 2019-2020 г. бяха отличени 2094 победителя от 107 държави в 104 дизайнерски дисциплини!

A ‘Design Award and Competition са показател за качество и съвършенство в дизайна. Наградите привличат погледите на ориентираната към дизайна публика по целия свят и гарантират слава, престиж, публичност и международно признание за всички победители.

 

Вижте още:

Арх. Мартин Ряшев за удобните уютни и безопасни съвременни офиси