Български робот се бори за световно признание


Българският високотехнологичен стартъп I Rise Mechanics се бори за гласа на публиката в най-голямото независимо стартъп състезание в света.

Сред множеството претенденти в общо 9-те категории, има двама български участника. Освен I Rise Mechanics, LAUNCHub Ventures претендира за инвеститор на годината.

Moже да подкрепите това българско изобретение в системата за гласуване, където българския стартъп, който дава свобода на хора с гръбначни увреждания, се съревновава със стартъп компании от цял свят. А, че тяхното изобретение заслужава е повече от сигурно.

През 2019 г. се появява OmniBot – революционeн български робот за хора с гръбначни увреждания. Гласуването вече е в ход, а победителите ще станат ясни на online събитие на 27-и януари.

Всяка година в света има между 250 и 500 000 инцидентa, които водят до обездвижване на долните крайници на различни хора. Средната им възраст е 39 години и половина. Повечето от тях са физически активни и в работоспособна възраст. Една от тях е Силвия Василева, което преди около 7 години пада от дърво, наранява гърба си и това довежда до параплегия – увреждане на гръбначния мозък, което засяга движението и усещанията в краката.

Тъй като повечето от помощните средства за хора с гръбначни наранявания са предназначени само да ги преместят от седнало положение, но не и да насърчат някакво друго движение, съпругът на Силвия – Любомир Василев заедно с няколко приятели и съмишленици се захваща с разработката на устройство, което да и позволи и да се изправя. Създава I Rise Mechanics 357.

Седналото положение не е типично за човека, а продължителният престой на човешкото тяло в инвалидна количка води до неизбежни доживотни здравни проблеми като тромбоза на вените, инфекции на пикочните пътища, мускулни спазми, остеопороза, декубитални рани, хронична болка, дихателни увреждания и много други.

 

Вижте още:

Технологиите ще оформят бъдещето на бизнеса

Керамичен дом съчетава традиция с цифрови технологии