Българските замъци станаха за смях пред западните медии


Българското правителство е похарчило десетки милиони евро за ремонт на средновековни замъци, а резултатите са плачевни. Това пишат в британските медии The Telegraph и Daily Mail.

„Балканската държава е изразходвала 80 млн. паунда от Фонда за регионално развитие на ЕС за оправяне на древни замъци и крепости, но вместо да ги върне към предишната им слава, строителните работи ги правят за смях. Скъпите реконструкции са направили древните обекти да изглеждат така, сякаш са направени от „сирене и картон“ и това е отблъснало туристите.“, пишат в Daily Mail.

Изданията обръщат внимание на средновековната крепост Кракра в Перник и римската крепост Траянови врата близо до Ихтиман, които са достроени с полимер-бетон, често използван за изработване на тротоари.

От Daily Mail заявяват, че Европейският съюз започва нови ревизии как се харчат средствата в България.

Всъщност проблемът е много по-голям от зле използваните средства. По този начин не само, че не се съхранява културното и историческото наследство на България, а направо се руши. Всяка една интервенция върху старинните структури нанася непоправими щети.

„Беше оцеляла 16 века, а сега е разрушена“, казва архитект Стела Дулева по повод реставрацията на Траянови врата. Тя се оттегля като ръководител на проекта в знак на протест срещу лошата реставрация и неспазването на нейните предписания.

И наистина се иска особен майсторлък, за да съсипеш нещо, което е издържало толкова дълго на времето. А защо точно чужденците ги е грижа? Може би защото те по-добре от нас осъзнават ценностите, които носят местните исторически паметници. Все пак това са места, които биха развълнували хора от целия свят. И ако не беше тъжно, то щеше да е смешно…

По материал на Daily Mail