Бамбукова къща е вдъхновена от Фън Шуй


Този експериментален дом от бамбук помага да се установи темпото за устойчив растеж в Китай. Студио Cardenas, базирано в Милано, проектира енергийно ефективна бамбукова къща, дом с минимален въглероден отпечатък и конструкция вдъхновена от Фън Шуй. Разположено в бамбуковият район  Longquan в град Zhejiang, енергоспестяващото жилище изполва естествени материали от местно естество като спестява енергия и то значително.

Архитектите са построили къщата основно от бамбук, възобновяем материал, който расте изобилно в района на Баокси. „За структурата на енергийно ефективната бамбукова къща ние проучихме нови начини за използването на бамбука като строителен материал“, пише Студио Карденас. „Устойчивостта за нас е не само използването на естествени материали като бамбук, но и самото проектиране“. За целта архитектите разработиха модулна „индустриализирана конструкция с бамбук“ с прецизна геометрия и леки алуминиеви връзки, позволяващи лесно разширяване, разглобяване и транспорт.

Вдъхновени от китайския контекст на сградата, архитектите прилагат принципите на Фън Шуй за оформлението, което се състои от девет квадрата на всеки етаж. Интериорът е предимно с отворен план с минимални разделителни стени, които позволяват свободното течение на положителната енергия (Qi) и естествената вентилация. Модулната конструкция от бамбук се намира на назъбена земна основа, в която се помещава техническата стая, а сиви китайски глинени плочки покриват външната стена.

За да се сведе до минимум използването на енергия, енергийно ефективната бамбукова къща използва подземни води, съчетани с геотермална термопомпа за отопление и охлаждане на помещенията. Тъй като тази система се възползва от естествено стабилизираните температури на земята, тя е с поне 25% по-енергийно ефективна от конвенционалните системи.

Източник: Inhabitat.com