Банкси отдава почит на медицинските сестри „супергерои“ в своя творба


В болница се появи нова творба на британския уличен художник Банкси, изобразяваща медицинска сестра като супергерой.

Банкси (Banksy) е най-известният в света художник на графити от Бристъл, Англия. Името, рождената му дата и родното му място не са напълно ясни, защото самият Банкси предпочита да бъде анонимен.

Повечето от графитите му имат социална насоченост или представляват модифицирани образи на известни картини и личности. Някои от творбите му са били показвани в музеи в Лондон, Ню Йорк и дори в Лувъра в Париж.

Творбата, озаглавена „Changer Game“, е окачена в коридор на Университетската болница в Саутхемптън. Тя показва малко момче, играещо си с играчка на супергерой медицинска сестра, докато фигурите на Батман и Спайдърмен са хвърлени в кошчето.

Медицинската сестра е с протегната ръка, сякаш е в полет, с касинка и маска за лице. Логото с червен кръст на престилката ѝ е единственият цветен детайл в иначе черно-бялото произведение на изкуството.

Анонимният художник е оставил бележка заедно с творбата, в която се казва: „Благодаря за всичко, което правите. Надявам се, творбата ми да озари поне малко мястото, дори да е само в черно и бяло.

Пола Хед, главен изпълнителен директор на Университетската болница в Саутхемптън, заяви, че „фактът, че Банкси ни е избрал, за да почете изключителния принос, който всички тук, заедно NHS (Националната здравна служба на Великобритания) правят в безпрецедентни времена, е огромна чест“. „Без съмнение това ще даде масивен тласък на морала на всеки, който работи и се лекува в нашата болница“, добави тя.

Болницата планира да продаде творбата на търг, като постъпленията ще отидат за благотворителни дейности на NHS.

Това е втората творба, създадена от базирания в Бристол художник, след като Великобритания наложи карантина, за да ограничи разпространението на пандемията COVID-19.

Снимки: Banksy Instagram.

Миналия месец той публикува снимки на друга своя творба, представляваща плъхове, които правят поразии в поразии в банята му. Надписът гласи: „Жена ми мрази, когато работя от вкъщи.