Бар в Делхи продава чист въздух


Заради мръсния въздух бар в индийската столица Делхи предлага на жителите глътка чист кислород, но срещу заплащане, съобщава БТА.

В заведението, наречено Oxy Pure (в превод чист кислород), клиентите могат да дишат кислород, примесен с етерични масла като лавандула или лимонена трева. Това става с помощта на тръба, прикрепена към носа на клиента. Сеансът продължава 15 минути и струва 299 рупии (4 долара).

Барът в действителност е отворен още през май, но интересът към него нарасна, след като замърсяването на въздуха в Делхи достигна такива нива, че прерасна в здравна криза и властите на два пъти обявиха извънредна спешна ситуация, при която училищата бяха затворени, а на децата и възрастните беше препоръчано да не излизат навън.

Отмениха полети от и за Делхи заради замърсяване на въздуха
Барът предлага и преносим кислород, „запечатан в кенчета“, който хората могат да отнесат със себе си навън.

Терапията в бара помага не само срещу лошия въздух, но и срещу безсъние, главоболие и депресия, разказва собственикът, 26-годишният Айвир Кумар. Много клиенти хвалят заведението, но други критикуват идеята и се питат за какво служат 15 минути чист кислород, при условие че замърсяването в града е такова, че е равносилно на пушенето на 30 цигари дневно.

При нормални условия въздухът, който хората дишат, съдържа само около 20% кислород. Изключително високите му нива всъщност могат да бъдат вредни и дори да предизвикат увреждане на белия дроб.

research symptoms