Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Барак Обама: Разрастването на градовете в Америка не е добре за климата ни

Барак Обама

Бившият президент на САЩ Барак Обама призова архитектите и политиците да се справят с проблема за разрастването на американските градове, което оказва негативно влияние върху климата.

„Разрастването на Америка не е добре за нашия климат. Затова трябва да помислим за създаване на плътност в градовете, годна за живеене, която ни позволява да се движим с обществен транспорт или с велосипеди“. Това каза Обама по време на годишна конференция AIA 2022, организирана от Американския институт на архитектите (AIA) в Чикаго миналата седмица. 44-ият президент на Съединените щати бе откриващият гост в конференцията. В разговор с президента на AIA Дан Харт, двамата обсъдиха разнообразие от теми, сред които за връзката му с архитектурата, проблемите, пред които е изправена страната, съвети към архитектите и много други.

„Как да създадем жилища на достъпни цени и жилища със смесено предназначение?“

Обама, който има тесни връзки с Чикаго, където ще бъде построена неговата президентска библиотека, смята, че архитектите трябва да обмислят как градовете могат да бъдат проектирани така, че да бъдат едновременно устойчиви и достъпни.

Според него е от съществено значение как изобщо се мисли за климата и околната среда, в която хората всъщност живеят, наред с въпроса как могат да бъдат създадени жилища на достъпна цена и жилища със смесено предназначение.

„Архитектурата засили неравенството“ в Чикаго…

Според бившият президент на САЩ архитектурата на Чикаго, градът, в който е живял, докато е работил като сенатор от щата Илинойс, а след това и като сенатор на САЩ, е допринесла за неравенството в града.

Бившият президент смята, че някои от проблемите, както в Чикаго, така и в други големи градове в САЩ, са резултат от водената от правителството политика и решенията за зониране, които изолират хората и засилват расовата сегрегация. А това, според него, е пример, че не е само до липсатa на финансиране за строителството на жилища на достъпни цени.

„Честно казано, някои много добронамерени закони и разпоредби на местно ниво, понякога възпрепятстват създаването на достъпни жилища и затрудняват интегрирането на общностите, не позволявайки на хората да живеят близо до мястото, където работят“, коментира Барак Обама. По думите му дори и най-либералните общности в страната не са толкова либерални, когато става въпрос за жилища на достъпни цени.

Има ли решение на проблема?

За да се решат проблемите, местните и федералните закони трябва да бъдат насочени към финансиране на достъпни, енергийно устойчиви общности със смесена употреба и смесени доходи, смята Обама. Но се надява, че решението за изграждането на президентския му център, който е проектиран от Tod Williams Billie Tsien Architects, в по-малко богатата южна част на града ще помогне за преодоляване на някои от разделенията в Чикаго.

Може ли архитектурата да обедини общността?

„Ако имаме голяма туристическа атракция и център за дейности, това ще създаде възможност да обединим града. Надяваме се, че проектирането на центъра ще бъде трансформираща част от архитектурата тук в Чикаго“, каза Обама.

Г-н и г-жа Обама по време на „първа копка“ за старт на строителството на „Президентски център Обама“ през септември 2021 г. Снимка: www.obama.org
Създаден да отпразнува наследството му като президент, Президентският център на Обама ще бъде разположен в Джаксън Парк.

„Не знам дали архитектите винаги са оценявали мнението ми, но всъщност какво могат да кажат, щом името ми ще бъде на сградата?“ – пошегува се Обама и допълни, че сградата няма да бъде мавзолей – „защото още не съм мъртъв“.

„[Това ще бъде] жива, дишаща, динамична институция, която може не само да говори за президентството и времето, през което преминахме, и проблемите, които разгледахме, но и да се превърне в лаборатория и университет за социална промяна“, каза още той.

„Пристрастен съм към модерната архитектура“

Това призна 44-тият президент на САЩ и обясни, че президентският културен комплекс ще има съвременна, а не класическа форма. И допълни, че Операта в Сидни например е една от любимите му сгради в стила на модернизма.

Обама каза също, че фактът, че е от Хавай, е причина да харесва произведения на тропическия модернизъм като Liljestrand от руския архитект Владимир Оскиков, който е проектирал и параклиса в гимназията, където Барак Обама е учил.

Започнах да се интересувам от въпросите на социалната справедливост и това ме доведе до куп работа, но любовта ми към архитектурата никога не изчезна.

Това призна Барак Обама в отговор на въпрос за ранните му амбиции да стане архитект.

„Президентски център Обама“ през септември 2021 г. Визуализация: www.obama.org
Качеството на строителството трябва да се мери и с това колко е скъпо – като построяване и поддръжка.

Въпреки че предпочита модерната архитектура, Обама е критичен към ексцесиите в строителната култура. Той се обърна към присъстващите на форума архитекти и дизайнери с призива да „мислят творчески за използването на достъпни материали и дизайни, които са по-евтини за поддръжка“.

„Ние определяме качеството с това и колко е скъпо“, каза той, като отбеляза, че тази тенденция не е проблем само в архитектурата, но и в съвременното общество. Според него тези принципи трябва да бъдат пренесени и в други области на застроената среда, като отново подчерта необходимостта от по-стабилни инициативи за достъпни жилища. И допълни, че въпреки належащата необходимост от такива, няма причина дизайнът им да не отразява вниманието по отношение начина на живот и естетиката.

[Има] градове, които ни очароват и ни карат да се чувстваме добре, но често се превръщат в достъпни само за заможните.

Обама подчерта и нуждата на хората да виждат други хора, да се наслаждават на паркове и социални пространства, които оформят характера на дадена общност.

„Много често, когато мислим за жилища на достъпни цени, се мисли, че тези неща са лукс, който хората от работническата класа и бедните не могат да си позволят“, каза президентът. „Но за тях е по-важно да имат обществени пространства, да имат място, което да им помогне да сглобят общността и местата, където децата да отидат, защото може да нямат толкова много ресурси у дома“.

* Годишната конференция на AIA се проведе от 22 до 25 юни в McCormick Center в Чикаго. Източник: www.dezeen.com. Заглавна снимка: Барак Обама и Дан Харт, кредит: www.AIA.org

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
старата мелница 21.03.2022

… И старата мелница в Кърпачево стана модерен многофункционален център!

Стара история разказва за една от първите воденици в село Крушуна, която в началото на 20-и век двама братя успяват […]

Прочети още
покрив 21.06.2022

Покрив за пример: красиви дизайни от света на покривната архитектура

От покрив до покрив има разлика… А изборът какъв ще бъде дизайнът на покрива на една сграда е точно толкова […]

Прочети още