Виж 1към1

Експерти обсъдиха важните за Пловдив инфраструктурни проекти

Прочети още

Барелеф на Ботев дело на Никола Терзиев – Желязото се руши

Силвия Петрова

Единственият барелеф на поета – революционер Христо Ботев се руши след безобразно почистване с длето, направено през миналата година. Видимо според специалистите патината по белия варовик е махната на места, а сега точно тези места се рушат.

Оглед на лицензирани реставратори е констатирал, че по най-горната част на паметника се вижда, че не са извършвани възстановителни дейности. Тази част в момента не е покрита с лед. Покриването на долната страна на паметния знак от лед говори за влизане на вода в самата фигура.

Според община Русе обаче, проблем с реставрацията няма и те са изключително доволни от извършената работа.

Според тях „некачествена работа по барелефа няма. Напротив. Извършена е внимателна професионална и възстановителна работа съответстваща на деликатността на обекта.

По думите на реставратора Ясен Янков във варовика на барелефа е влязла вода защото липсва хидрофугизация. „Всичко това се случва след намеса с чукове и длето, инструменти които са несъвместими с реставрацията на подобен барелеф. Така, след леда, който в момента е покрил паметника, варовика ще започне да се руши и ще стане на прах. Недопустима е и реставрацията на повреденият нос, върху който е нанесена боя. Трябвало е да се използва специална паста. Върху всеки камък се прави защита, която да го пази от атмосферни влияния. Наруши ли се т. нар. патина, камъка ще започне да се руши, защото тя спира атмосферните влияния“, коментира Ясен Янков, който изрази опасения че след като снегът се стопи, част от релефа може буквално да се отмие.

„Вярно е, че беше черен и мръсен, но в такова състояние не е бил от 40 години“, допълни Янков. Според него камъкът трябва да изсъхне много добре преди да се направи изключително добро почистване на компроментираната маса. Преди да се случи това обаче, според реставратора, трябва да се направи импрегнация в дълбочина и да се постави защита специално за врачански варовик, използван за направата на барелефа на Ботев.

Барелефа на Христо Ботев е уникален и единствен. Той е дело на един от най-добрите русенски скулптури Никола Терзиев – Желязото. След сигнал за лошото му и изключително занемарено състояние през 2018 година се сзапочна реставрация. При нея обаче се стигна до нелепата ситуация екипът по почистването да отчупи част от носа при работа с чук и длето. Стана ясно, че белята е била поправена с теракол, противно на стандартите за възстановяване на подобни обекти. И въпреки че бяха направени допълнителни действия, носа на Ботев в Русе се отличава значително от оригинала, изработен преди повече от 40 години от Никола Терзиев.