Hörmann представя бързо движещи се врати тип „хармоника“


Hörmann допълни асортимента си от индустриални врати с гъвкави бързо движещи се врати тип „хармоника“, чието платно, за разлика от това при предлаганите на пазара гъвкави бързо движещи се врати, не се навива, а се сгъва. Отделните сегменти на платната са оборудвани със здрави профили за защита от вятър, изработени от поцинкована стомана. Високи скорости на отваряне и затваряне ускоряват работните процеси и минимизират загубите на топлина и теченията.

Възможен е избор между три типа врати за приложение на открито и на закрито, които се различават помежду си преди всичко по изолационни свойства и размери.

Те се отварят и затварят посредством два закрепващи ремъка, които в случай на повреда се обезопасяват от други два ремъка. Благодарение на тази патентована система се предотвратява практически евентуално падане на вратата. Вратите се доставят в пет стандартни и шест специални цвята. Бързо движещите се врати тип „хармоника“ на Hörmann са с минимална поддръжка, лесен монтаж и изгодна цена.

Бързо движещата се врата тип „хармоника“ от модел F 6010 е външна врата за отвори до 6 × 6 m и температури от +5 до +40 градуса по Целзий. Предлагани като опция прозорци в платното осигуряват видимост и дневна светлина. Като друг вариант Hörmann предлага модела F 6010 Iso с подобрена топлоизолация. Моделът F 6010 се отваря със скорост до 1,0 m/s, докато затварянето се извършва със скорост 0,5 m/s. При това вградената в страничните части защитна светлинна решетка контролира областта на затваряне на платното до височина 2500 mm.

Бързо движещата се врата тип „хармоника“ от модел F 14005 е подходяща за температури от +5 до +40 градуса по Целзий. Тя е проектирана за особено големи отвори за външни врати с ширина до 14 метра и височина до 10 метра. Въпреки тези размери, при отваряне и затваряне вратите ускоряват до 0,5 m/s. Също както моделите F 6010 и F 6010 Iso тя издържа на вятър до клас натоварване от вятър 3. Всичките три типа обаче се доставят също и с усилени профили за защита от вятър до клас натоварване от вятър 4.

Бързо движещата се врата тип „хармоника“ модел F 14005 е проектирана за големи отвори за външни врати

Моделът F 4010 Cold завършва асортимента от бързо движещи се врати тип „хармоника“. Той е подходящ за всички зони на закрито в областта на логистиката на дълбоко замразени стоки с температури до -30 градуса по Целзий. 3-но изолираното платно, също както и скоростта на отваряне от 1 m/s и скоростта на затваряне от 0,5 m/s, намаляват загубите на топлина. Подгряваните каси осигуряват перманентна готовност за експлоатация и гладък ход. Бързо движещата се врата тип „хармоника“ от модела F 4010 Cold се предлага с ширина до 4 метра и височина максимум 4,5 метра.

 

Гъвкави направляващи ремъци

Всички врати се отличават с техните патентовани, гъвкави направляващи ремъци от PVC, които в случай на груб контакт с високоповдигачи или камиони защитават от повреди и прекъсване на работния процес. След злополука подовата релса на платното се избутва извън направляващите ремъци. След това платното може да се вдене отново от персонала, без нужда от инструменти или сервизен техник, и експлоатацията на вратата да продължи. Друго предимство на гъвкавите направляващи ремъци е ниското ниво на шум при движение на платното и профилите за защита от вятър под въздействието на вятъра.

Патентованите, гъвкави направляващи ремъци от PVC защитават от повреди

По технически причини вратите от моделите F 14005 и F 4010 Cold вместо със светлинна решетка, са оборудвани с фотоклетка за контролиране на нивото на затваряне. Двете системи отговарят на изискванията за безопасност на DIN EN 13241-1 относно вратите.

Стандартно Hörmann предлага бързо движещите се врати тип „хармоника“ в цветовете цинково жълто, чисто оранжево, карминено червено, тъмно синьо и ахатово сиво. Също така се предлагат и специалните цветове светла слонова кост, небесно синьо, опалово зелено, антрацитно сиво, наситено черно и чисто бяло.