Басарбовският скален манастир празнува храмов празник днес


автор: Силва Агопян

снимки: Силва Агопян и Русенска митрополия

 

В България има един манастир, сгушен по скалите на поречието на река Русенски Лом, който и днес ще събере миряни от няколко страни. И ако се чудите къде е това място, ще ви кажа. Това е манастирът Свети Димитър Басарбовски, който се намира само на 10 км от Русе. На едно уникално, вълшебно място.

И не, манастирът е прекрасен не само с това, че е единствената действаща скална света обител.

Днес, на 27-и октомври, манастирският двор отново ще събере българи и румънци за да почетат паметта на светеца чието име носи. И това никак не е случайно, защото Свети Димитър е закрилник не само на скалната света обител край река Русенски Лом, но и на Букурещ, спасен от него от чумна епидемия през XVIII в.

През последните години манастирът се обнови изцяло. Начало за това беше сложено преди повече от 15 години от тогавашният игумен на манастира архимандрит Емилиян. От тогава до тесните стъпала изсечени в скалата и водещи към скалната църква или камбанарията, която беше изградена от архитект Цвети Русинов в памет на нелепо загиналата му в катастрофа дъщеря, има красив парапет, който да предпазва миряните.

Години наред тази скална църква беше недостъпна за по-възрастни и трудно подвижни хора. Сега обаче миряните, които искат да се докоснат до иконата, в която е  вградена частичка от мощите на Свети Димитър могат да го направя в новоизграденият храм „Преображение Господне“.

Скалният манастир „Св. Димитър Бесарбовски“ е функционирал през вековете наред с близките и прочути скални манастири край село Иваново, също по поречието на река Русенски Лом, както и скалните манастири край близкия средновековен град Червен.

В периода на Второто Българско царство (ХII-ХIV в.) днешният Басарбовски скален манастир е бил част от голям манастирски исихастки комплекс, обхващащ каньона на река Русенски Лом и притоците Бели и Черни Лом.

Във варовиковите скали монасите исихасти (в превод от гръцки исихия – мълчание, тишина) са издълбали своите параклиси и килии. Далеч от светската суета те живеели просто и аскетично. Единствената цел, с която пребивавали в постоянна молитва, лишения и безмълвие, била да видят Христа в истинската му светлина – тази, в която той се явил на планината Тавор.

Св. патриарх Йоаким I (паметта му се чества на 18-и януари), който дошъл от Света гора Атонска в Русенското Поломие, също пребивавал в скалните манастири край селата Красен, Иваново и Басарбово. През 1235 г. при царуването на цар Йоан Асен ІІ той бил избран за Търновски патриарх и канонично утвърден за такъв от събора в Лампсак през същата година.

Според исторически изследвания Басарбовския манастир бил посветен на св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат.

Ктитор на манастира станала царица Теодора – първа съпруга на цар Йоан Александър и дъщеря на влашкия войвода Иванко Басараб (основател на първата владетелска династия на Влахия, който като царски тъст притежавал тази земя). От там произлиза и името на манастира.

След османското нашествие скалните килии и църкви в различно време запустявали. В османски данъчен регистър от 1479-1480 г. се споменава за „Манастир Басарба”. По-късно  сведения за светата обител черпим от житието на св. Софроний Български, който е живял през ХVI в. като монах в Басарбовския манастир. Споминал се от насилствена смърт в манастира. След неговото погребението на гроба му започнали да стават чудеса. На третата година отворили гроба му и открили тялото му нетленно и благоуханно, а днес мощите му се намират в Сърбия.

През ХVІІ в. в Басарбовския манастир се подвизавал единствения знаен светец от Русенския регион, родом от село Басарбово – св. Димитрий Басарбовски. За това свидетелства преп. Паисий Хилендарски в неговата „История Славяноболгарская”.

Св. Димитрий бил духовен пастир на село Басарбово, прел монашество в Басарбовския манастир. Св. Паисий споменава за година на успението му – 1685 г. Мощите му били открити по чудесен начин в река Русенски Лом – срещу манастира. На мощите на светеца ставали много чудеса и изцеления.

Днес мощите на Свети Димитър Басарбовски се съхраняват в Румънската патриаршия. На 27 октомври 2005 г. по молба на тогавашният българския патриарх Максим, румънският патриарх Теоктист прави ценен дар на Басарбовския манастир – икона с образа на св. Димитрий, в която е вградена частица от светите му мощи.

Вижте още:

Офиси от друго измерение – новата офис сграда на WeWork

В Тайван завършиха единствена по рода си сграда