Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Басейн в небето: прозрачният Sky Pool виси на 35 м над земята

басейн

Дългоочакваният Sky Pool – първият по рода си прозрачен басейн, издигнат в небето, ще бъде официално открит на 19 май в Лондон. Извисяващ се на 35 метра височина, построен във въздуха – между две жилищни сгради, Sky Pool ще позволи на плувците буквално да се носят в небето, разкривайки безпрецедентна гледка към британската столица.

Sky Pool е “черешката на тортата” в мега луксозния комплекс Embassy Gardens на EcoWorld Ballymore. Комплексът включва 2000 жилища, търговски и офис площи, барове, ресторанти и паркове.

„Sky Pool е резултат от желанието ни да разширим границите на възможностите в строителството и инженерното проектиране. Обичаме да разширяваме границите на всички аспекти на дизайна. Прозрачната структура е резултат от значителен напредък в технологиите през последното десетилетие. Преживяването на басейна ще бъде наистина уникално. Ще се чувствате като плуващи във въздуха над централен Лондон”, казва Шон Мълрян, директор в EcoWorld Ballymore.

Басейн в небето.

Това е първият по рода си изцяло прозрачен басейн с дължина 25 метра, ширина 5 метра и дълбочина 3 метра. Страните му са с дебелина 200 мм, а дъното – 300 мм. 50-тонната акрилна конструкция се простира на разстояние от 14 метра между двете сгради, към които е прикрепен. Има изградени стъпала и системи за филтрация, разположени в двата края, както и вградено осветление с пет режима на работа. Общата му тежест обаче надхвърля 400 тона, тъй като само водата в него тежи около 375 т.

басейн
Басейн в небето.

Идеята за висящия басейн се ражда през 2013 г. напълно спонтанно, когато архитектите на комплекса търсят място за басейна. Оказва се, че единственото възможно открито пространство е между двете жилищни сгради. 

„Предизвикателството от Ballymore беше, ако правим басейн във въздуха, да го направим прозрачен“. Това разказва Хал Къри, тогава архитект в Arup Associates, наети от EcoWorld Ballymore за Embassy Gardens.

басейн
Басейн в небето.

Работата по този басейн започва през 2013 година. Днес, заедно с луксозния СПА център на покрива, летния бар и градината, Sky Pool е основният елемент на Embassy Gardens на стойност 1 млрд. паунда, разположен в южен Лондон, близо до река Темза.

Амбициозният проект включва транспортиране на басейн с акрилна конструкция в стил аквариум на около 5000 мили от фабриката в Колорадо, където е направен.

За транспортирането и инсталирането му са ангажирани няколко екипа от експертни архитекти, инженери и консултанти. Поставянето е трябвало да бъде много внимателно извършено. Причината – специалистите са имали само няколко сантиметра толеранс при наместване на конструкцията между двете сгради.

Още при проектирането му са взети предвид и всички климатични влияния, които биха могли да окажат въздействие върху конструкцията на прозрачния басейн. В това число и силен вятър и предизвикано от него разклащане, заради които структурата на басейна не е неподвижно свързана в двата края, но е напълно устойчива.

Басейн в небето.

„Изграждането на Sky Pool беше много вълнуващ проект, който EcoWorld Ballymore се радва да превърне в реалност. Откриването ще бъде огромен плюс за развитието на района на Nine Elms. Този басейн наистина ще бъде спектакъл, който местните жители и посетителите на района ще искат да видят. Това е продукт на уникална амбиция, иновации, постоянство и въображение“. Това добавя от своя страна Тан Сри Кий Син от EcoWorld Int. във връзка с предстоящото откриване, което беше отложено с около година заради пандемията.

Басейн в небето // снимки: Embassy Gardens

Вижте още: