Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

BAU ACADEMY е партньор на XV Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие

BAU ACADEMY е сред партньорите, които подкрепят XV „Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие“, която ще се проведе на 6-7 октомври 2022 в Равда, хотел Sol Nesеbar Palace. Нейн основен организатор е Институт по транспортна инфраструктура.

Конференцията е най–големият ежегоден форум по транспортна инфраструктура на Балканския полуостров. Основна цел на организаторите е да създадат устойчива връзка администрация – наука – бизнес, предоставяйки възможност за обмен на знание, опит, ноу-хау и технологии между участниците.

Поставяйки най–актуалните проблеми, през последните 15 години Конференцията си извоюва правото да променя дневния ред на сектора.

В изданието през 2022 г. отново ще бъдат поставени на дневен ред най–сериозните предизвикателства пред бранша. Основният акцент е върху промяната на нормативната и законодателна среда в България и ЕС, с цел подобряване на пътната безопасност, постигане на желаните нива на комфорт и унифициране на минималните изискванията на територията на Европейския съюз.

Форумът среща на едно място водещи експерти, общественици, строителни компании и проектанти от пътно строителство, държавни институции, общини, компании предоставящи технологии и услуги в областта. Събитието се провежда под форма на дискусии, лекции и експозиционни площи и демонстрации, разположени на територията на конферентна зала и външни зони.

1kam1: Каква е причината BAU Academy да се включи към инициативата, която Институт по транспортна инфраструктура провежда за поредна 15 година?

Нина Вълчева, BAU Academy: С организаторите, в лицето на инж. Христо Грозданов, имаме успешно партньорство и сътрудничество с предходни компании, с които сме взимали участие през годините на КОНФЕРЕНЦИЯТА ПО ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА. През сезон 2021, бяхме едни от участниците, като темата на представянето ни беше в областта на научни разработки, базирани на изследвания на преподаватели и експерти от УАСГ и НИМХ. Когато стартирахме дейността си с BAU Academy, Институт по транспортна инфраструктура беше един от първите ни партньори, който ни подаде ръка, и ни помогна да организираме серия от дискусионни форуми в три различни направления само за едно тримесечие през тази година. Съвместно организирахме хибридни дискусионни форуми, които се провеждаха в конферентаната зала на BAU ACADEMY и имат онлайн видео запис и безплатен достъп до всички научни доклади, презентации и дискусии. Това са три направления, касаещи Транспортна инфраструктура, нейната безопасност, комфорт на ползване и достъпност:

* Дискусионен форум на тема: „Безопасност в тунелите при строителство и експлоатация“, провел се на 19 април 2022;
* Форум: „Дизайн, планиране и изграждане на съвременна градска среда за пешеходни и трафик зони“ на 25 май 2022 г.;
* Дискусионен Форум: „Проектиране, строителство и управление на жизнения цикъл на мостове“ на 21 юни 2022 г.

От Институт по транспортна инфраструктура ни подкрепиха с ангажирането на ключови експерти, проектанти и преподаватели от строителните университети като модератори и лектори, които съдействаха за полезно и целенасочено съдържания. С тяхна инициатива оформихме декларации към държавните институции и ресорни агенции, както и предложения за промяна на норми и актуализация на действащи стандарти. От BAU Academy привлякохме водещи европейски компании, прилагащи добри практики и технологии, които се използват по света и спасяват човешки животи. Нещата не не стигнаха до финален етап, поради политическата ситуация, но имаме всички необходими данни за дискусия и анализ, след като се стигне до избор на ресорен и постоянен държавен орган.

Обратната връзка, която получаваме, е че въпреки политическата и икономическа криза, в която се намираме, моментът за ключови промени е назрял, защото секторът е заинтересован и подбуждан, както от екзистенциални фактори за оцеляване на компаниите в индустрията, също и за обикновените граждани, ползващи транспортната инфраструктура, така и от икономически изгодни във времето предложения, които могат да се внедрят в реновациите на текущите и бъдещи проекти.

Експертният кадрови потенциал на България, в момента, е изключително компетентен и отворен за нови знания и внедряване в текущи проекти. Необходимо е да бъде впрегнат в некорупционни ангажименти, за да направи важни промени и да създаде основи за предаване на знанията и енергията си на бъдещите поколения, да твори възможности, условия и перспективи за обучения на бъдещото поколение инженери в транспортната инфраструктура.

1kam1: Защо решихте да дадете гласност на събитие при нас, което не е фокус на нашия формат, ориентиран към сградно строителство, архитектура и градоустройство?

НВ: Защото, вашето издание е престижно и има силен отзвук сред фирмите и предприемачите, които се опитват да развиват успешен бизнес в България, да допринасят с добавена стойност и системни решения, да отварят кръгозори и перспективи. Причината да публикувам тук тематика, свързана с транспортна инфраструктура е, че много компании, които имат наложени решения за сгради, интериор и екстериор в България, всъщност имат много по-мащабно развитo портфолио за сухо строителство, хидроизолационни системи, импрегниране, кофражни и укрепващи системи, и каквото фантазията ни може да предполага в областта на инфраструктурата на изграждането на градове и пътища.

Обръщаме се с апел към всички локални и международни компании, с присъствие в България
и ангажираност по темата за ефективна транспортна инфраструктура и пътна безопасност, да се включат в XV НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ. Вярваме, че компаниите, работещи в сектора не са безразлични и желаят да допринесат за предпазване от още фатални инциденти в бъдеще и безкрайни скъпоструващи ремонти!

Повече за възможности и програма: ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
05.04.2022

На гости в BAU Academy – първият по рода си строителен хъб в България

Ако сте човек от строителния бранш, то със сигурност вече сте чули за BAU Academy, която през 2021 г. отвори […]

Прочети още
03.10.2022

Новите участници във форум BUILDINGSTYLE 2022

Фирма Ховал, Ролпласт, НОВАКОЛОР , VENTA Group  и Porta Doors се присъединяват към 19-oто издание на форум BUILDINGSTYLE. Така темите […]

Прочети още