Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

BAU Academy планира серия от събития за фасадната индустрия и фасадния инженеринг в програмата си от обучения през 2023

Reynaers Aluminium Bulgaria стана Генерален партньор на BAU Academy с желанието да подкрепи дейността, идеологията и мисията на екипа за безмъзмездно повишаване компетенциите на специалистите в строителния сектор на България.

През 2023 г. BAU Academy планира серия от събития за фасадната индустрия и фасадния инженеринг в програмата си от обучения като логическа последователност от проведения успешно през тази година дискусионния форум „Предизвикателства и перспективи за фасадната индустрия и фасадния инженеринг“ с подкрепата на АФИ и БАФИ.

Форумът събра професионалисти във фасадния инженеринг във формат на хибридно събитие, адресиранo към открита дискусия с публиката и насърчаващo нейното активно участие. Участие взеха инженери и експерти от водещи компании в областта. Темата беше амбициозна и всеобхватна, каквато е и сложната и многообразна материя на сградната обвивка.

Инж. Венета Новакова, председател на Асоциацията за фасаден инженеринг откри събитието.

По традиция презентацията й съдържаше анализ на най-новото в нашия социално-политически и професионален живот. Темите за дигитализацията, 3D моделирането, параметричното моделиране и самообучаващ се изкуствен интелект бяха разгледани като предоставящи безкрайни възможности и предизвикателства, от една страна, и възможности за имитация на реалност, от друга страна.

Не бяха спестени и темите за липсата на общност и споделяне, за някои лоши практики в отношенията между фирмите. За морала като просперитет и форма на нормалност, за човешките ценности и проблеми, от които страда цялото общество и малката общност на фасадните специалисти.

Инж. Новакова напомни отново за нуждата от интердисциплинарен екип, от холистичен и балансиран подход. Напомни и за емпиричния и модерния подход при изграждане на фасадната обвивка. Коментира се необходимостта от познаване на стандартите и наредбите в областта, за частите на проекта, за капацитета на инженерите и за свойствата на материалите.

Доц. Венцеслав Стоянов от ВСУ разказа за обучението по фасаден инженеринг и магистратурата във ВСУ Любен Каравелов. Засегнати бяха и темите за липсата на подготвени инженери и липсата на подготвени, подготвящи младите хора, за тази специалност. Не остана без коментар и факта за времето необходимо за изграждане на един млад специалист, за заплащането и хъбовете от специалисти, които работят за чужди пазари, поради недостатъчното възнаграждение в страната.

Водещи специалисти в бранша представиха в дълбочина теми като:

Пожарна безопасност при фасади, методи за определяне и изпълнение на шумоизолация при фасади, проектни решения при ламинирани стъкла, нови методи за геодезично заснемане на фасади със сложна геометрична форма и системи за вентилируеми фасади, произведени в България и проекти, изпълнени с тях в Европа.

В панела Case studies, водещи архитекти показаха емблематични сгради, споделиха опит, проблеми и решения при работа с фасаден консултант и проектант.

Включени бяха и темите за facility management, застраховане и сертифициране на сгради, които все още малко взаимодействат с обществото от фасадни специалисти и за които има огромен потенциал. И като разпознаване на необходимостта от взаимодействие и от ползите, които всички участници в процеса могат да извлекат. Най-вече потребителя.

Амбицията на организаторите бе да се съберат всички представители по веригата от консултанти и проектанти до заетите в производствения процес, изпитване и монтаж. Колегията констатира, че част от нея е отворена за открит диалог, в който да се адресират проблемите и да се търсят решения за тях.

Форумът предизвика заслужен интерес. И онлайн публиката сподели, че има нужда от точно такива формати, което дава увереност на BAU Academy да организира поредица от събития, засягайки изключително важната област на фасадното проектиране.


Някои от предвижданите, в бъдеще, теми са:
Спецификации за Сградни обвивки. Как се подготвят? Какво да съдържат, за да са ясни и да може да се оферира по тях.

и

Нормативна уредба за сградни обвивки – промени и актуализации.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
02.11.2022

BAU ACADEMY публикува календар 2023 с направления за форуми и обучения

BAU ACADEMY представи предварителна програма за събития и обучения за 2023: https://bauacademy.bg/calendar/ За всеки месец от BAU ACADEMY са предвидили […]

Прочети още
05.04.2022

На гости в BAU Academy – първият по рода си строителен хъб в България

Ако сте човек от строителния бранш, то със сигурност вече сте чули за BAU Academy, която през 2021 г. отвори […]

Прочети още