Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

ББК Пътища ще търси дължимите си пари за извършеното строителство по съдебен път

Неизплатените към пътно-строителните фирми средства могат да доведат до допълнителен разход от 150 млн. лева за държавата.

УС на ББК „Пътища“ ще подкрепи всички свои членове в исковете си да потърсят по съдебен път неизплатените от държавата средства за извършено строителство – главниците ведно със законоустановените лихви, и да предявят претенции за пропуснати ползи. „Освен дължимите близо 600 млн. лв., държавата ще се наложи да посрещне допълнителен разход в размер на 150 млн. лв.“, посочват от Управителние съвет на Камарата.

В писмо до министър-председателя Кирил Петков, регионалния министър Гроздан Караджов и до Тодор Василев, председател на УС на АПИ, от ББК Пътища припомнят, че диалогът с неизплатените средства и неразрешените за пътно-строителния бранш проблеми продължава повече от година. Резултат обаче няма.

Към 30 юни държавата трябваше да изплати дължимите суми на изпълнителите от бранша по „законните договори за текущ ремонт и поддържане“ в пълния им обем, припомнят от Камарата.

„Това не се случи, което води до неизпълнение на договорните ангажименти от страна на възложителя – Агенция „Пътна инфраструктура“. В актуализацията на бюджет 2022 г. не бяха предвидени средства по поетият ангажимент с Решение на НС, обнародвано в Държавен вестник, бр. 32 от 26.04.2022 г. Към настоящият момент АПИ е разплатила зимното поддържане и само 50% от дължимите средства по изпълнените дейности“, посочват още.

В момента тече активният строителен сезон, но с липсата на действия държавата ще доведе до преустановяване на започнатите ремонтни дейности. Тези, които са записани в споразуменията по договорите за текущ ремонт и поддържане на Републиканската пътна мрежа. За това предупреждават от бранша. По думите им оставянето на стотици обекти без възможност за изпълняване на дейностите по тях и крайно амортизираната и остаряла пътна настилка създават сериозни рискове от ПТП и загуба на човешки животи.

В заключение Съветът на ББК „Пътища“ апелира за бърза реакция от държавата с конкретни действия за разплащане на дължимите суми.

снимка: АПИ, архив

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
09.06.2022

Зад кулисите на властта строителството на пътища се оказа „ябълка на раздора“

Раздорът в коалицията хвърля обвинения след обвинения във всички посоки. Докъде са готови да стигнат управляващите? Веднага след като Слави […]

Прочети още
ремонт 02.06.2022

МРРБ обещава ремонт на всички опасни пътища с концентрация на инциденти

Над 80 са участъците в страната със завишен процент на пътно-транспортни произшествия. Всички опасни участъци с концентрация на пътни инциденти […]

Прочети още