Бедствено положение: затвориха пътя Бургас – Созопол

Частично бедствено положение е обявено и в бургаското село Димчево.


бедствено в Бургас

Обявиха частично бедствено положение в района на с. Равадиново край Созопол. Кметът на созополската община Тихомир Янакиев издаде своя заповед за срок от 48 часа.

Продължителните и обилни валежи, довели до увеличен приток на язовирите „Синята вода“ „Факуда“, наложиха затваряне на пътя Бургас – Созопол – от разклона за Ченгене скеле. Основните входно-изходни артерии на с. Равадиново (Златна рибка-Равадиново и пътя през местността Куку баир) също са затворени. Движението се пренасочва по обходни маршрути. Управляващите призовават гражданите да използват обиколни маршрути през Маринка и Ново Паничарево. Достъпът до хижа „Странджа“ също е възпрепятстван.

В изпълнение е Авариен план за защита при бедствия в част „План за защита при наводнения“ се извършват неотложно-аварийни дейности с цел овладяване на кризисното положение, в сила до 4 февруари 2021 г.

Частично бедствено положение е обявено и в бургаското село Димчево.

Припоняме, че преди две седмици селото пострада сериозно от наводненията. Сега ситуацията е още по-критична. Държавните институции трябва да намерят спешно техническо решение на проблема, коментира кметът на Бургас. За съжаление нивото на водата в Димчево продължава да се вдига към селото и освен залетите земеделски площи, се покачва и към къщите. Николов е поискал от МРРБ съдействие за изграждане на водопреносна мрежа за селата Димчево, Твърдица и Маринка.

Междувременно от пресцентъра на Община Бургас призоваха:

Не приближавайте компрометирания участък от парапета на панорамната тераса до Казиното!”

Оказа се, че парапетът на панорамната тераса в морската градина, от която се открива гледка към Моста и целия Бургаски залив, се руши.

Компромитираните сегменти създават реална опасност от инциденти за гражданите. Проблемът не може да се реши за ден, обясняват от общината. Започва детайлно обследване на повредата, едва след която ще последва и ремонт.

Към момента опасният участък е заграден с метална ограда.

бургас бедствено