Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

BEERBOX – ресторант в контейнер

Текст: Ани Дамянова

От около месец в София вече има място, където можеш да поканиш приятелите си и сам да им приготвиш храната, сам пред очите им. Е, можете и заедно да си я приготвите, стига да имате желание за това. Практично, нали? Хем имаш гости, хем някой друг мие чиниите. BEERBOX е мястото и се намира в кв. Младост 1 на бул. Александър Малинов 38.

Срещам се с арх. Румен Първанов и Звезделин Минчев, създали този уютен ресторант, и разговаряме за всяка стъпка – от идеята, през пътя на транспортния контейнер, до менюто и атмосферата.

Идеята да се направи BEERBOX идва от Звезделин Минчев, а предложението да бъде от транспортни контейнери е на арх. Румен Първанов. Квадратурата е 120 кв.м. – четири контейнера по 30 кв.м. Салонът е 90 квадрата и събира около 60 души, а в останалата част е разположена кухнята.

03-ploshadka (4)

03-ploshadka (6)

През август миналата година купуват четири контейнера от Северна Гърция. Докарват ги в завода в Гара Яна, събират ги, прогонват и решават технологията. „Тази сграда не е най-типичната за контейнерните сгради. – обяснява арх. Първанов – Другите сгради могат да бъдат завършени  до 80% в завода и само 20 % на терен, а самият монтаж може да стане за няколко дни. Понеже интериорът за BEERBOX е по-сложен, половината работа свършихме в завода, а другата част на терен.”

02-ceh (5)

02-ceh (2)

„Искам само още да допълня, че в този обект трябваше да имаме зала без подпорни стени – да няма стълбове или колони. Затова такава голяма част от ресторанта изпълнихме на терен. Така показваме, че можем да предложим изпълнение на сгради с различно предназначение – конгресни зали, зали за обучение, заведения за обществено хранене, детски градини, арт училища, които могат да се вдигат и в етажност.” – допълва Звезделин Минчев.

03-ploshadka (8)

Това, което аз виждам тук,  е един изключително стилен интериор, дело на арх. Румен Първанов, арх. Искрен Галев, арх. Юлия Дукова и арх. Николай Ковачев от ПАМ КОНСУЛТ. Цялата визия, заедно с проектиратенто на мебелите и лампите, е авторска. Уникални столове, канапета, направени от палети и маси, пригодени да имат по средата био-грил, който загрява за 30 сек. Лампите – въздуховоди над масите всъщност са светещи абсорбатори, с малки елегантни лампички  и когато сами си приготвяте храната, няма дори лек мирис на скара по дрехите. Брилянтно измислено! Аз може и да не разбирам много от дизайн и архитектура, но от това да ухаеш приятно и след като си бил на обяд или вечеря, разбирам чудесно и избягвам ресторанти, чийто мирис носиш дълго със себе си…  Логото на BEERBOX, извезано на възглавничките върху канапетата, дървените елементи по стените, създават допълнително усещане за мек комфорт и на погледа, и на тялото.

04_ready 6

04_ready 3

Защо BEERBOX? – питам и двамата, но ми отговаря Звезделин, тъй като идеята за името е негова.

„Защото е кутия и ако сега решим да го преместим, това би било много по-лесно. Ако направиш някъде свой ресторант и след време, по някакви причини, се наложи да напуснеш това място, ти го оставяш там – готов, разработен, с визия и клиенти. В нашия случай ние запазваме всичко и просто го преместваме. Има, разбира се, някакви загуби, но те не са такива, каквито биха били, ако го оставим изобщо. Статутът на BEERBOX  е на преместваем обект и това още повече улеснява нещата при евентуално преместване. Искахме също, тази сграда да бъде и нещо като шоурум, за да се види какво точно представляват сградите от контейнери. Много хора се изненадват колко наистина красиви и удобни могат да бъдат те. Скептицизмът е доста силен, когато представяме нашите идеи за сгради от контейнери. Затова решихме да направим този ресторант, защото той е само част от всичко, което може да се прави от контейнери. Хората си представят един контейнер и трудно възприемат идеята за жилище или някакъв друг тип сграда.”

04_ready 2

04_ready 7

Всъщност идеята да правят заведение е провокирана от керамичния  био-грил, който е харесал Звезделин в едно от своите пътувания.  „Нещо като имам копче, трябва ми балтон” – шегува се арх. Румен Първанов. Но аз бих казала, че много добре им се е получил балтона. В азиатската култура обаче тези био-скари са много разпространени и са познати още като „монголски котлони”.  Най-хубавото в  BEERBOX  е, че виждаш месото преди да го консумираш, то е винаги прясно, по цвета може да се прецени веднага. Можеш да си го приготвиш по твое желание – по-препечено или алангле. Друго предимство,  което е и здравословно, е, че ти спестяват нервите от чакането на храната. Някак неусетно се създава уютна атмосфера, става сладка приказа на чаша бира, докато нещо се пече на скарата.  А ако и отвън вали, пухкав, бял сняг…..ехе, какво друго ви трябва? Всеки месец ще има гост звезда – ново ястие в менюто в зависимост от сезона.  Месото е от сигурни български производители, лютеницата е домашна, хлябът е изпечен на място, а зеленчуците истински.  Фурната е JOSPER  на дървени въглища, няма ток, няма газ. Всичко е чисто и екологично.

Хапва ли ви се вече бекон на скара с пресни зеленчуци и  студена тъмна бира? Ако не можете вие да си го направите, професионалните готвачи ще ви го приготвят за нула време.

04_ready 9

04_ready 6

През пролетта и терасата ще е готова. Тя ще е за около 80 души – с голяма тента, която ще покрива всички маси. Ще има и малък детски кът, за да могат децата да си играят наблизо, когато родителите са тук с приятели.

04_ready 8

BEERBOX сега работи от 12.00 ч. – 24.00 ч.  без почивен ден, а лятото ще е от 10.00 ч.  –  02.00 ч.

Има голям удобен паркинг зад заведението, както и един по-малък пред него.

Добре дошли и  Наздраве!

IMG_0369

арх. Румен Първанов приготвя бекон на био грила, докато ми разказва за пътя на BEERBOX