Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Белене става „водородна община“

водородна

Община Белене въвежда водородна система за енергийна ефективност на административната си сграда. С официално откриване кметът Милен Дулев представи водородната система за производство на високо енергийно гориво за повишаване на енергийната ефективност.

„Община Белене предприема тази първа крачка, за да гарантира по-чист въздух и по-качествен живот на своите граждани, както и висока енергийна ефективност за по-добро използване на ресурсите“ каза кметът Дулев.

Системата е интегрирана към отоплителната инсталация на сградата на общината. Разработена е от иновативна българска компания – производител на електролизьори със собствена технология за добив на водород по метода импулсна електролиза. Представлява инсталация за оптимизация на горивните процеси чрез адаптация на „рецептата на горене“ чрез добавяне на водород и кислород, произведени на място.

Системата е напълно автоматизирана и работи без нуждата от оператор. Автономно регулира производството и подаването на водородното гориво със собствени софтуер и електроника за управление. В резултат от работата й значително ще намалеят разходите за конвенционално гориво в рамките на 30-45% и отделяните вредни емисии с около 30%.

водородна
Водородна система, община Белене.

Внедряването на системата е част от проекта „Водородна община за зелено бъдеще“ и част от стратегията на община Белене за висока енергийна ефективност и декарбонизация на производството на топлинна и електрическа енергия.

На откриването присъстваха изпълнителният директор на НСОРБ г-жа Силвия Георгиева и д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра. Георгиева, от името на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) връчи поздравителен адрес на кмета. „От днес община Белене се нарежда сред пионерите в нелекия път, който предстои пред всички нас – зеленият град.“, пишат от сдружението.

снимки: община Белене

Вижте още: