Берлин замразява цените на наемите за 5 години


Градската управа на Берлин реши да замрази цените на наемите за период от 5 години на фона на протестите на жителите срещу бързо растящите цени в германската столица, предаде Гардиън. Мярката трябва да влезе в сила през януари 2020 г. и да се прилага със задна дата от 18 юни 2019 г. Тя ще засегне около 1,5 млн. апартамента в града. Според плана, наемодателите, които искат да увеличат цената на наема заради ремонтни работи, ще трябва да търсят официално одобрение за всяко увеличение от 50 евроцента на квадратен метър.

Освен това, наемателите, които могат да докажат, че плащат неоснователно висок наем, ще могат да поискат намаляване на цената от своите хазяи. Решението, взето от лявата коалиционна управа в Берлин, се наблюдава внимателно в цяла Германия, като протести срещу високите цени на наемите и във Франкфурт, Кьолн и Щутгарт.

Германският канцлер Анегла Меркел изрази скептицизъм относно подобни мерки, предупреждавайки, че „правителството трябва да осигури благоприятна среда за хората, които искат да строят“. Макар че в момента се наблюдава бум на строителството в германската столица, повечето от новите жилища не са по-джоба на голяма част от местните жители.

източник: novini.london