Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Бетон от мидени черупки? Невроятно, но факт!

бетон

Бетон от мидени черупки?! Може да ви звучи странно или дори невероятно, но всъщност е факт. 🙂

Sea Stone е иновативна разработка на младите дизайнери Хиен Чой и Джихи Мун от студио newtab-22 и представлява устойчив материал, изработен от 100% естествени, нетоксични съставни части, а главен герой са отпадъците от мидени черупки.

Какво е Sea Stone?

Sea Stone (Морски камък) е устойчив материал, ръчно създаден от прах от отпадъчни мидени черупки и естествени, нетоксични съставки като пясък, минерална почва и др. Екологично устойчив, със своите свойства и текстура, наподобяваща тази на камък и бетон, той може да се използва като заместител на цимента.

бетон
снимки: newtab-22 za 1към1.

Фактите, довели до създаването на бетона от мидени черупки

Всяка година 7 милиона тона морски черупки се изхвърлят от индустрията за морски дарове и аквакултура. Въпреки че част от тях се рециклират и използват като торове, по-голямото количество се изхвърля на сметищата или край морето. Натрупани в близост до плажовете, те се превръщат в значителни количества отпадъци с неприятни миризми, които водят до серизоно замърсяване на околоната среда в дългосрочен план. Това споделят пред екипа ни Хиен Чой и Джихи Мун.

Иновативните дизайнери допълват, че същевременно мидените черупки представляват материал с висок потенциал – състоят се от над 90% калциев карбонат, подобен на този, който се съдържа във варовика. И именно тези им качества ги превръщат в ценен естествен материал.

Идеята за използването на мидените отпадъци и превръщането им в екологичен и икономически устойчив материал е резултат от търсенето им как биха могли да превърнат отпадъчните миди в полезни ресурси. И в последствие – да предложат различни възможности на приложение от постигнатия резултат.

Положихме огромните усилия, за да превърнем Sea Stone в материал, с реално приложение в строителството и дизайна.

Ползите

Превръщането на отпадъчните мидени черупки в строителен материал в дългосрочен план може да окаже и положително въздействие върху три ключови фактора.

Това са намаляване на отпадъците и разходите за транспортирането им до отпадъчни депа; предотвратяване на замърсяването на морето; увеличаване възможностите за рециклиране чрез създаване на добавена стойност с продукти с артистично, естетическо и функционално приложение.

Какъв е процесът?

Хиен и Джихи събират отпадъците от морски дарове (аквафарма) и ресторанти в голям обем и след това черупките се обработват, смилат и смесват с други материали като пясък, минерална почва и др., по специална рецепта, която сами са разработили, а проучването на технологията им е отнело повече от една година.

Sea Stone се изработва чрез ръчно стриване на черупките, които се комбинират с естествени, нетоксични свързващи вещества. В резултат на това се постига естествено терацо (т.е. визията му наподобява тази на мозайката) и уникална естетическа текстура. Размерът на частиците, цветът и ръчната работа превръщат всяко парче в единствено и уникално по рода си.

Приложение

Sea Stone може да бъде алтернатива на бетона при производството на по-малки продукти.

Към момента от студиото са разработили малки размери на декоративни плочки и интериорни продукти като огледало, ваза, свещник и др. Желанието им е да разширят приложението на материала именно в изработването на красиви интериорни предмети, които да разказват историята за пътуването на мидените черупки от сметището до красивите предмети в дома.

Sea Stone като заместител на бетон (декоративни плочки за интериора).

Хиен Чой и Джихи Мун от студио newtab-22

Началото на дизайнерското дуо е поставено по време на обучението на двете момичета в Royal College of Art. Обединява ги интереса им към естествени, нови или пренебрегвани материали и любопитството им да открият полезното в специфичните свойства на тези материали, опитвайки се да ги приложат в съвременния живот чрез дизайна си.

Днес студио newtab-22 има своите офиси в Сеул и Лондон.

Хиен Чой и Джихи Мун от студио newtab-22

Дизайнерски аксесоари за дома, изработени със Sea Stone.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
строителни материали 19.05.2021

Странни строителни материали, за които може и да не подозирате :)

Морковите и водораслите едва ли ви звучат като нещо непознато и екзотично, но какво ще кажете за новината, че освен […]

Прочети още
бамбукът строителен материал 28.04.2021

Бамбукът като строителен материал и приложението му

Бамбукът като строителен материал се е използвал още от древността. По традиция се свързва с културите на Централна и Южна […]

Прочети още