Виж 1към1

Хотелиер за новата Програма за настаняване на бежанците: Може да сме прости, но не сме луди!

Прочети още

Бетонът среща бамбука в необикновения свят на Guha

Бетонът среща бамбука в необикновения, едновременно новаторски, но и традиционен подход в работата на индонезийското архитектурно студио RAW Architecture.

Начело на архитектурната практика, основана през 2011 година, е архитект Реалрих Шярофи, който създава бутиковото си студио в Джакарта, състоящо се от архитекти, но и от „мислители и занаятчии“. Защото за самия него връзката между строителството и занаятите е водеща. А този принцип нагледно е представен в изграждането на проекта Guha – пример за стремежа на арх. Шярофи чрез работата си да съживи връзката между старите занаяти, строителството и човека.

Проектът Guha

Guha представлява цял един микросвят – комбинация от нови и реновирани структури. Включва реконструирана и разширена библиотека с името Omah, стоматологична клиника, личната резиденция на главния архитект и най-новата структура – Guha Bambu, в която се помещават офисите и ателиетата на архитектите.

Впечатляващата архитектурна композиция комбинира естествени и традиционни строителни материали от региона като бамбук и бетон. А съвременните, градски форми и пространства „съжителстват“ успешно със съществуващите структури, богатите насаждения и традиционни за региона решения при ландшафтното оформление.

Omah е реновирана, за да предложи повече функционалност и пространство за съществуващата библиотека, която има функции и на галерия и книжарница едновременно. А също така тя игра е ролята на „разделител“ на публичното и личното пространство в комплекса – между работното студио и личното жилище на арх. Шярофи.

При строителството на новоизградената част – Guha Bambu са използвани 9 различни строителни материала.

Това са стомана, дърво, стъкло, метал, гипс, бамбук, пластмаса, камък и бетон.

Строежът е ръководен от местни майстори от Западна Ява. Проектът се състои от три етажа и метален покрив на изток от съществуващата сграда Omah, поддържан от бамбуковата конструкция. Традиционните техники отговарят на съвременните технологии, за да дадат резултат, който работи в контекста си – визуално, както и климатично. А естествената вентилация и изобилието от богата растителност около и по сградите помагат за пасивното охлаждане на сградата.

Колкото до работата с бамбук по проекта, арх. Шярофи го определя като голямо предизвикателство, от което и екипът е научил много:

Процесът на проектиране и изграждане на бамбуковите части на Guha ни помогна да научим нови неща за интегрираните дизайни, които използват композитни материали от естествени влакна с изкуствени, индустриални такива, за да създадат устойчива архитектура. Работата с бамбук предлага усещане за откритие, но също така и несигурност, тъй като изследванията и новите разработки при технологиите за строителство с бамбук все още не са достатъчно адекватно развити.

RAW Architecture възражда идеята, на която се основа над 60-годишната история и опит в строителството, залегнали в семейната история на арх. Шярофи:

С работата си се опитвам да възстановя именно тази хармонична връзка между занаятчията, дизайнера, човека и сградите като цяло.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
бамбукът строителен материал 28.04.2021

Бамбукът като строителен материал и приложението му

Бамбукът като строителен материал се е използвал още от древността. По традиция се свързва с културите на Централна и Южна […]

Прочети още
22.12.2017

Влезте в света на Джеймс Камерън и новия му офис

Мина близо десетилетие от излизането на хитовия филм „Аватар“, който влезе в историята и промени киното завинаги. Джеймс Камерън, обаче, […]

Прочети още