Виж 1към1

Експерти обсъдиха важните за Пловдив инфраструктурни проекти

Прочети още

Без светло бъдеще пред сградата на първото застрахователно дружество у нас

текст и снимки: Силвия Петрова

Покривът на първото в България застрахователно дружество „България“ продължава да тече, а общината в Русе е безсилна да направи необходимото, за да опази сградата.

Бих казал, че по отношение на тази сграда, общината се е провалила, тъй като има идеални част като собственост от нея. Ние притежаваме около 60 % от нея, но останалите са разпределени между много малки собственици, които не могат да постигнат съгласие помежду си. Когато станах кмет, пуснахме сами на себе си разрешение за ремонт на покрива на сградата. Те го обжалваха и спечелиха делото. Така ние не можем да ремонтираме дори покрива“, каза пред екипа ни кметът на града – Пенчо Милков. Според него трябва да се търси инвеститор, който да успее да събуди живота в тази сграда, защото разходите о възстановяването й не са по силите на общинския бюджет. 

дружество българия

Повече от 20 години сградата, която е уникален паметник на културата, пустее и се руши.

По покрива й пораснаха дървета, а грозната гледка от рушаща се фасада, падащи тавани и мазилки вътре се крие зад предпазен екран, който трябва да създаде илюзията, как би изглеждала сградата.

Преди да опустее и да се занемари, последните и обитатели бяха от Полицията. След като беше построена новата сграда на областната дирекция, от величието на зданието вече няма и следа.

Русе се слави като градът на 100-те първи неща.

Едно от тях е създаването на първото у нас застрахователно дружество „България“. Това се случва през 1891 година. Негови учредители са видните русенци Панайот Попов, Георги Теодосиев, Иван Чорапчиев и Стефан Симеонов. Следват години на разцвет под управлението на неговия директор Франц Новак, който само за една година разширява дружеството до 62 агенции в страната и чужбина.

В годините дружеството е имало свои клонове в столицата София и други по-големи градове в страната, но и представителства в Цариград, Берлин, Солун, Скопие, Велес, Битоля, Охрид, Париж, Мадрид, Атина, Пирея, Лондон, Александрия, Чикаго и Амстердам. „България“ е било най-старото и най-стабилно застрахователно дружество, което от основаването си e заплатило на своите застраховани над 6 500 000 000 стари български лева.

Всичко това е предпоставка застрахователното дружество да се помещава в подобаваща сграда, разположена в центъра на града. Красивата постройка е издигната на централната улица „Александровска“ по проект на Едуард Винтер. Зданието е в стил неокласицизъм с употреба на ризалити и пиластри.

Ръководител на строителството от 1898 до 1900 година е Удо Рибау, проектант на известната сграда на Старата музикална гимназия в града. Фреските в интериора са от 1901 година на италианския художник Медеа Джовани Пигор. По-голямата част от тях обаче са замазани или унищожени при ползването на помещенията от бившата милиция.

След 9 септември 1944 г. всички застрахователни дружества в страната преминават към Държавния застрахователен институт (ДЗИ).

Това е и краят на Първото българско застрахователно дружество „България“. В сградата пък се настанява полицията, а в началото на 2000 година сградата стана собственост на ДЗИ. По-късно офшорка си извади документи за собственост. Години след това, след серия спечелени дела, Община Русе си върна част от собствеността на сградата. Освен нея обаче има и още много по-малки наследници, които не могат да постигнат съгласие помежду си за бъдещето на сградата. Това е и причината те да не позволят повече от 3 години да се ремонтира покрива. Нещо, което е спешно, за да се спре влизането на вода в основите и напукването на стените.

Така практически възстановяването на сградата, където се е помещавало първото у нас застрахователно дружество, е обречена на провал и никой не може да каже дали е възможно тя да се спаси и да върне стария си блясък.

Състоянието на сградата днес.

Преди повече от 10 години беше премахната кулата на върха й, защото констатациите бяха, че тя е опасна. Покривът обаче си остана все така липсващ, а по-горната част на сградата поникнаха не едно или две дървета. И така до днес, когато сградата на първото у нас застрахователно дружество продължава да тъне в разруха. И от гордост на стария аристократичен град Русе се е превърнала в един от най-окаяните архитектурни паметници.

Свалянето на кулата през 2009 г.

Заглавна снимка: MilaNikol/wikimedia