Ограничения са наложени и в броя на смелчаците, които са решили да скочат в ледените води

Без тържествени церемонии за Богоявление тази година


Силвия Петрова

Ограниченията наложени заради COVID – 19 у нас, стават причина за отмяна на традиционните ритуали за Богоявление. Масово в страната край водоемите кръстът ще бъде хвърлен, както повелява традицията, но официален празник няма да има.

Ограничения са наложени и в броя на смелчаците, които са решили да скочат в ледените води и да извадят богоявленският кръст.

В Русе, от канцеларията на Русенска митрополия вече изпратиха кратко съобщение с което се приканват хората да не се струпват на едно място и да им напомнят, че празник няма да има. От вчера при тях се записват и мъжете, които искат да се включат в ритуала по изваждането на кръста. Няма яснота колко точно души ще бъдат допуснати, но със сигурност се знае, че сред тях ще бъдат Валентин и Теодор Цветкови, като Тео вече е вадил кръста от реката три пъти.

В ограничен състав ще бъде и традиционното мъжко ледено хоро в Калофер, което събира десетки българи заради неговата уникалност. Първоначално от общината обявиха, че то няма да се състои, но в крайна сметка стана ясно, че няма как да се спре дългогодишната традиция, която калоферци са спазвали десетилетия.

Арменците в Русе празнуват Коледа

Русенският храм „Всех Святих“ – проклятие или надежда?