Бездомните в Русе няма да заплащат за  PCR тест


PCR тестовете за бездомните хора в Русенско са напълно безплатни, това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Уточнението е по повод публикувана информация, че на хората без покрив над главите се изискват изследвания които да установят дали са болни от COVID-19, преди да бъдат настанени в приютите за бездомни.

От РЗИ уточниха, че сумата се поема от местната здравна инспекция.

Още от лятото те имали уговорка с приюта за бездомни „Добрият самарянин“ да тестуват всеки постъпващ там. Подобно изследване се налага, за да не се допусне разпространението на заразата сред останалите обитатели на институцията. Извършването на тези изследвания е регламентирано със заповед на министъра на здравеопазването, тъй като постъпването в подобен род институции по време на извънредното положение, както и през извънредната епидемична обстановка се осъществява единствено по хуманитарни и/или медицински причини. Само през тази седмица от Регионалната здравна инспекция са направили няколко такива тестове. В момента капацитета на приюта е запълнен, като са заети всички 60 места.

От РЗИ допълниха, че тяхната практика е същата и с всички останали социални заведения в област Русе. PCR тестове се правят и на всички връщащи се от домашен отпуск в домовете за възрастни хора, както и на деца в риск от социалните институции. Техните проби се заплащат или от бюджета на Регионалната здравна инспекция, или от този на Здравната каса, ако съответният човек има личен лекар и му назначи PCR тест.

Директорът на Регионалната здравна инспекция уверява още, че правят всичко възможно резултатът от PCR теста да стане ясен още същия ден. В случай, че съответното лице не може веднага да бъде изследвано, то бива изолирано в отделна стая в съответната институция.

Бездомни трябва да платят PCR тест, за да бъдат подслонени