Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Безкешовите плащания – все по-предпочитани сред българите

безкешови плащания банка карта

Все повече българи предпочитат безкешови методи на плащания, които предлагат и по-добри опции за проследяване на разходите. Това става ясно от ежегодния доклад „Изгубени в трансакциите“ с основна тема „Потребителско поведение и платежни методи през 2022 г.: онлайн разплащания в ера на несигурност“. Докладът е по поръчка на софтуерната компания „Пейсейф“ (Paysafe), а проучването – реализирано от Sapio Research.

Тенденция, която задвижи пандемията…

Промяната в поведението на потребителите и нагласите им към това да избират безкешови методи на плащания започва още със старта на пандемията през 2020 г. и продължава и днес – когато светът се възстановява от пандемията, а инфлацията продължава да расте.

По данни на проучването 52% от българите споделят, че плащат все по-малко в брой в сравнение с две години по-рано. За 41% пък именно здравната ковид криза e причина за трайната промяна в платежните им навици. Фактор, допълващ тези промени, е покачването в разходите на потребителите (за 45%) в края на 2021 г. и началото на 2022 г., когато инфлацията бележи нови пикове, става ясно от доклада. 

Данните сочат, че 45% от сънародниците ни използват дебитна карта като средство за разплащания по-често от хората във Великобритания (39%), Германия (29%), Италия (21%) и Австрия (21%). А 75 на сто от всички са платили с карта поне веднъж в последния един месец.

безкешови плащания банка карта
снимки: Pixlr

Традиционалисти

Въпреки тенденцията към увеличаване на потребителските предпочитания към безкешови методи на плащания, 62% от българските потребители признават, че биха се притеснили, ако не могат да платят в брой за услуги или продукти. А за 54% от респондентите плащането кеш все още е най-надеждно.

Дигиталните портфейли също увеличават своя дял сред българските потребители.

Увеличението, отчетено от експертите е 24% нагоре спрямо година по-рано. А предпочитанието към тях потребителите мотивират с това, че не изискват въвеждане на финансови данни онлайн, както и наличие на физическа карта. Друг плюс е възможността за по-лесна и бърза проследимост на трансакциите и анализи на разходите. 

Традиционни или онлайн банки?

47% предпочитат традиционните банки. Според тях предлагат по-добро обслужване и могат да разчитат за финансови съвети. Близък процент – 41% от българите, пък са на мнение, че онлайн банките имат по-добро дигитално потребителско изживяване спрямо традиционните банки. 42% посочват, че разширеният анализ на банковите сметки, които онлайн банките предлагат, им помага да контролират своите разходи по-добре. 

Проучването е проведено през април 2022 г. сред 11 000 потребители от България, САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Австрия, Италия, Перу, Чили и Бразилия. В съобщението се уточнява, че представителите от България, участвали в проучването на Sapio Research по поръчка на „Пейсейф“, са 1000.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

07.02.2022

ФУГ планира 100 млн. лв. финансиране за проекти за градско развитие

Фонд за устойчиви градове (ФУГ) очаква през 2022 година да договори финансиране на стойност близо 100 млн. лв. за реализирането […]

Прочети още
Виена 23.06.2022

Кои са най-добрите градове за живеене в света през 2022 г.?

Животът се връща към нормалното, но не навсякъде… Ако заради политическата несигурност у нас, особено след гласувания вчера вот на […]

Прочети още