„Би Би Си“: Застрояването на българското Черноморие е „акт на вандализъм“


Застрояването и скандалите около него, стигнаха и до „Би Би Си“, видяхме от „Новини Лондон“. Престижната медия посвети материал със заглавие „ Bulgarians decry ‘eco vandalism’ on coast“, в който определя случващото се по родното Черноморие като „еко вандализъм“.

„Макар и в момента да не е сезон, всички погледи в България са насочени към Черноморието, където се случват неща, които граничат с вандализъм“, пишат от „Би Би Си“. Изданието допълва, че крайбрежните пясъчни дюни са дом на редки растения и са защитени съгласно българските закони за опазване на околната среда. Унищожаването на пясъчна дюна е незаконно, дори и да е на частна земя.

„Последните няколко десетилетия българското крайбрежие се трансформира в следствие на строителния бум и това не е първият път, в който българските власти си позволяват актове на „екологичен вандализъм“, коментира медията.

Натискът да се експлоатира бреговата ивица често се сравнява с строителната треска по крайбрежието на Коста Брава в Испания през 60-те години.

“Според последните прогнози „Брекзит“ ще даде тласък на българската туристическа индустрия. Туроператорите съобщиха за увеличение на резервациите от британци, търсещи по-евтини туристически дестинации, като стойността на паунда е паднала спрямо някои други валути”, допълват от „Би Би Си“.

Медията проследява и събитията със строежите в къмпинг Градина, както и районите на Арапя и Алепу.

Източник: novini.london