Строителството на Библиотека Мейн в Порт Елизабет – ентусиазъм и подкрепа от държавата


През 1844 г. малка четяща общност, позната като Общество на новините в Порт Елизабет – ЮАР, наема помещение над магазин на Джети Стрийт. Материалите за четене, освен скромната колекция от книги, са английски списания,  лондонски вестници и пресата, която се издава по това време в Южна Африка.

През 1845 г. Обществото наема помещение в търговски център на мястото на днешната Главна библиотека в Порт Елизабет.

001625

На 26.07.1848 г. на общо събрание на жителите на града решават да съберат пари за библиотека. Набрана е значителна сума от дарения, правителството също отпуска не малко средства.

Обществената библиотека се оказва печелившо начинание и постепенно търговския център, в който се помещава, става нейна собственост. През 1854 г. библиотеката се мести и отдава под наем сградата си на правителството, което има нужда от съдебна зала. Съдът в Порт Елизабет  ползва зданието почти половин век, след което сградата е съборена.

4476596041_11d0f0cc52_z-565x497

Днешната библиотека е по проект на Хенри Чиърс и официално е открита на 31.07.1902 г. Сградата се разглежда като отличен пример за късновикторианска готическа архитектура с фасада от теракота, произведена в Англия.

430a_96

През 60-те години има планове за разрушаването ѝ, за да се освободи терен за офис-сграда за администрацията на провинцията, в която да се помещава и библиотечната управа. За щастие, това не се случва.

През 1983 г. Обществената библиотека в Порт Елизабет е обявена за исторически паметник. Днес е единствената историческа сграда, построена като обществена библиотека и действаща като такава.

 

 

През 1903 г. пред библиотеката е издигната внушителна статуя от сицилиански мрамор на кралица Виктория, която някога е гледала по Джети Стрийт към входа на града. Статуята е дело на Едуард Р. Мълинс по случай диамантения юбилей на кралицата през 1897 г.

 

През 1992 г.  е реставрирана от Антон Момберг.