Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Библиотека в пещерата – новото лице на старата каменна кариера

Общоизвестен факт е, че в кариерите добивът на ресурси трае около 50 години, преди да бъдат изчерпани. И по “неписано правило“ след това тези кариери биват изоставени. Следователно, на тяхно място се образуват зейнали дупки, които са не просто грозни, но могат да се превърнат и в опасни кариерни езера. И тук съвсем естествено идва въпросът какво може да се направи, за да се избегне това, когато една кариера спре да се използва по предназначение? Вариантите са два. Първият – бива забравена и с течение на времето започва да се руши. А вторият – да се трансформира в ново пространство, на което да се вдъхне живот.

Новият живот за старата кариера се оказва възможен!

Именно вторият вариант избират в района на град Лишуй (Китай), където през пролетта на миналата година от местната управа възлагат на архитектите от DnA да препроектират и вдъхнат нов живот на девет каменни кариери. Всички, изоставени отдавна и разположени в радиус от малко над километър една от друга.

Проектът, освен интересен, в бъдеще спокойно може да послужи и като модел за рекреация на изоставените кариери по света. А те не са никак малко, със сигурност, при положение, че само в Китай са може би около 3000. Такива проекти са и напомняне към световната общност, че подобни отрицателни активи, независимо дали са изоставени фабрики или празни сгради, също могат да бъдат превърнати в нещо полезно и ценно за общността.

Как старите кариери се превърнаха в знакови културни точки?

За по-малко от година архитектите от DnA успяват да трансформират общо три от деветте каменни кариери. Две от тях са превърнати в арт пространства за културни събития, а третата – Кариера No8 наскоро посрещна първите си посетители като пещерна библиотека. И по точно – като място за четене, учене и социализация.

Кариера No8

Прекрачвайки входа на Кариера No8, пред погледа на посетителите се разкрива вълнуващо пространство, разпределено между различни платформи на няколко нива във вътрешността. Мястото се простира на около 50 метра в планината, а височината му достига близо 40 метра.

Пещерата е изкуствено създадена в резултат на ръчно добиване на камъни отгоре надолу. Страничните тераси свидетелстват, че в скалата е имало дефект, който възпрепятства каменодобива, поради което кариерата е изоставена, а съдбата й – оставена на произвола на естествената топография.

Идеята за трансформация на пространството в библиотека е вдъхновена от историята.

В близост до кариерата има място, където учените са се срещали в исторически времена, за да обсъждат идеите си. Поетът от династията Тан Хан Ю например говори за това как пътят през планината на знанието (Шушан) е възможен само чрез усърдие. Именно със своята културна конотация мястото на кариерата се оказва подходящо за реализация на идеята. Идея, в която е вписан културния и образователен идеал, който всеки ученик в Китай веднага би разпознал.

Ново строителство или повторно изполване на това, което имаме?

Тази трансформация следва принципите на адаптивната повторна употреба, макар архитектът да не трансформира празна, изоставена сграда, а изоставена кариера. Крайната цел се припокрива.

„Вместо да правим нови сгради, можем да използваме повторно съществуващите пространства“, разказва главният архитект Тиантиан Сю.

Макар и прагматичен, концепцията зад този проект цели да провокира да мислим за архитектурата по различен начин, както и за това действително ли е необходимо да строим само нови сгради.

Трансформацията

„Започнахме с нещо много практично и нещо, което може да се превърне в пример за други кариери“, разказва арх. Сю. В тази кариерата тя използва съществуващата мрежа от стълби, използвана някога за достигане до станциите, където работниците са копали, за да създаде взаимосвързан набор от тераси. А на всяка една – хората могат да четат, учат или да практикуват калиграфия.

Основните интервенции тук се опират до минималистични дървени парапети, рафтове за книги и осветление.

Страничните каменни тераси във вътрешността се развиват на пет нива – платформи до височина от 12 метра. А до тях се достига по изградени стълби и с известно усърдие. На всяка от платформите са разположени рафтове с книги и места за учене, където посетителите могат да се потопят в света на каменните надписи и калиграфията.

Подобно на пословичната планина на знанието, галериите, които трябва да се изкачат по пътя към най-високото ниво, визуално се събират пред посетителя, поел пътя нагоре. Оттам дълъг 27 метра тунел свързва Кариерата с Кариера No2, която тепърва предстои да бъде рехабилитирана.

Кариера No 9 и Кариера No 10

В Кариера No 9 пък, която е превърната в зала за събития и концерти, основната работа на архитектите е концентрирана върху осигуряването на качествен звук. За целта работят в сътрудничество с акустичен инженер. А специално изграден дървен парапет с двойно натоварване обгръща периметъра на пространството като не позволява на хората да протегнат ръка и да повредят камъка, зад който е скрит и звукопоглъщащия материал.

В Кариера No 10 пък е изграден малък амфитеатър с помощта на местните каменоделци. За стабилизиране на пространството тук се налага изграждането на допълнителна бетонна арка, свързваща двете страни на планината при входа.

снимки: DnA, fotografi: Ziling Wang, Xiandu Scenic Area

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

03.06.2022

Стари силози се превърнаха в уникален жилищен проект

Harbour Club – старата сграда с „новите“ силози е интересно решение, насочено към съвременните проблеми, пред които е изправен градът […]

Прочети още
10.05.2022

Водна кула в наследство – 5 архитектурни адаптации

Какво да правим с водните кули и имат ли те стойност у нас са въпроси, чиито еднозначни (и положително конструктивни) […]

Прочети още