Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Библиотеката на Кенго Кума, посветена на Харуки Мураками

Мураками

Кенго Кума и Харуки Мураками в едно изречение! Това звучи обещаващо, нали?

Всъщност между двамата се оказва, че има доста общи неща. И двамата са японци, при това световно известни и определени за едни от най-влиятелните личности в света в класацията на Time, и не на последно място – всеки от тях е почитател на творчеството на другия. А сега вече ги свързва и още нещо – новата библиотека в Токио, проектирана от Кенго Кума и посветена на Харуки Мураками.

Наречена Waseda International House of Literature, част от университета Waseda в Токио, утре ще бъде официално открита.

Ако си мислите, че има нещо случайно в избора защо точно на Мураками университетът отдава почит с новата си придобивка, то грешите. Има и още една „малка подробносто“, която свързва писателя с библиотеката и тя е фактът, че той е неговата Алма Матер.

Вдъхновен изцяло от творчеството на Мураками, Кенго Кума замисля проекта на библиотеката като идеално място за творческо писане, културен обмен и литературни изследвания. Място, привлекателно за събирания и срещи на (по)читатели от Япония и света.

Новата библиотека ще бъде и дом на 3000 книги на Мураками. Това включва екземпляри от първите му издания, ръкописи, албуми и други материали. А също и преводни произведения на 50 различни езика – преводи на негови творби и преводи, които самият той е правил.

Мураками
Снимка: Waseda, университет Токио/ Заглавна снимка: Kyodo (kyodonews.net)
Централният вход на сградата е проектиран като проход с дървена арка, наподобяващ тунел.

Самият Кума обяви, че тунелите са неговият личен прочит и визуализация на историите на Мураками, в които главните герои често пътуват между реалното и сюрреалистичното.

Архитектът, който признава, че именно Харуки Мураками е оказал силно влияние и върху работата му като архитект, определя романите му така:

Тунелна структура, която ни извежда от нашия ежедневен свят, за да ни отведе в един различен.

Преминавайки през входния тунел, посетителите ще се озоват пред широка дървена стълба, по протежението на която стените са с вградени рафтове. А на тях – изложени произведенията на японския романист, както и на други селектирани автори от целия свят.

Освен основната библиотечна зона и читалните, в сградата има и кафене, салон за неформални събирания, музикална зала и радио студио. В много отношения голям част от интериорните решения са директно привнесени от дома на писателя. Тук дори е пресъздаден и личния му кабинет – със същия стол и бюро, както и други детайли от обзавеждането му. Музикалният салон също е оборудван като копие на този, който Мураками, като страстен почитател на джаза, има в дома си.

Това е безпрецедентна библиотека, в която има дори радио студио, казва Кума. Иска ми се тя да позволява обмен, който е различен от конвенционалната академична литература.

Снимка: Kisa Toyoshima/TimeOut media

„Надявам се, че това ще бъде място, където студентите могат свободно да обменят и материализират идеи. Безплатно, уникално и свежо място в университетския кампус. Място, в което мислят и творят свободно, вместо да приемат едностранно преподаваното от своя професор“. Това споделя самият Мураками преди официалното откриване на библиотеката.

От ляво на дясно: Харуки Мураками, Тадаши Янаи и Кенго Кума / снимка: Ken Kobayashi
Проектът е изцяло финансиран от друг почитател на Мураками – японският милиардер Тадаши Янаи, основател на Fast Retailing.

Янаи, който също даде изявление преди официалното откриване, споделя, че би искал да види как библиотеката се превръща не само в място за размисъл върху японската култура, но и за провокиране на японските студенти да погледната отвъд границите на страната и желанието им да се представят пред света.

„Това, което ме притеснява най-много сега, е, че капацитетът за популяризиране на литературата, както и на самата японска култура пред света е отслабен“, казва милиардерът, който също е възпитаник на университета Waseda.

Снимка: Kisa Toyoshima/TimeOut media

Цялата библиотека и прилежащите й зони ще се ръководят изключително и само от студенти на университета, които ще бъдат и единственият й персонал. Решението е провокирано от убеждението, че това допълнително ще спомогне за обмена на идеи между студентите.

Мураками
Снимка: Kisa Toyoshima/TimeOut media

Мураками
Снимка: Kisa Toyoshima/TimeOut media

Мураками
Мураками поставя автограф на една от книгите, част от библиотечния фонд на Waseda International House / Снимка: Waseda, университет Токио /


Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

04.06.2021

Как да декорирате домашната си библиотека според зодията

Книгите, които предпочитаме, говорят много за това кои сме. Повечето (ако не и всички) почитатели на литературата, без значение от […]

Прочети още
24.04.2020

Строителството на Библиотека Мейн в Порт Елизабет – ентусиазъм и подкрепа от държавата

През 1844 г. малка четяща общност, позната като Общество на новините в Порт Елизабет – ЮАР, наема помещение над магазин […]

Прочети още